AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Wednesday, 10 October 2012

Malaysia aman TETAPI tidak selamat

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Woooooooowwwwwwwwwwww!! Hot & spicy gitu tajuk entri abg long kan? Harap2 takdak la yang gila meroyan nak gam cap gajah blog abg long yang serba oranje ni nanti. Nanti kan ada plak yang dakwa dakwi suka suki ati tanpa nak berpijak kat bumi. 

Apa benar abg long kata Malaysia aman. Jadi jangan duk nak meroyan-meraban, abg long lempang laju2 200km/jam sampai cucur atap baru tau.  Cuma kat sini, dalam aman tu rakyat Malaysia tetap juga tak selamat. Kenapa boleh jadi lagu tu? Sebab penjenayah dan jenayah la wei....

C'mon la, benda ni bukan abg long sorang ja rasa, angpa semua pun boleh rasa.....boleh tengok dengan mata, boleh nilai dengan otak angpa. Dalam internet, dalam tv, dalam surat khabarrrrrrrrrrrrr lamaaaaaaaaaaaaaaa bersepah duk ceghite tentang perkara ni, kes2 jenayah langsung tak reti2 nak berhenti. Ada saja dilaporkan setiap hari. Tapi, ayat menteri yang jaga keselamatan negara sesungguhnya murni lagi suci. 

Wei samdol! Apa guna negara aman jika warganya tidak lagi berasa selamat? Ini la bahananya bila suka membawa masuk pendatang. Yang dengan izin satu hal, yang tak berizin pun satu hal juga. Porak peranda hidup warga dalamnya.  

Abg long pelik, operasi tangkap pendatang tanpa izin ni selalu dibuat tapi kenapa jumlah depa tak penah nak berkurang. Bersepah macam sampah lagi ada. Ke ada yang bermain silap mata?

Tadi abg long baca kisah '4 jam dalam neraka 10 setan-wanita diculik di hentian bas diperkosa 10 lelaki warga Myanmar' kat myMetro (baru berkesempatan baca paper-konon2 busy mengalahkan perdana menteri). Menyirap darah abg long ni ha masa baca. Berani benar pendatang2 ni buat onar. 



“Empat jam menjadi tempoh amat lama dan penuh sengsara bagi seorang wanita apabila dia dirogol bergilir-gilir 10 lelaki warga Myanmar selepas ‘diculik’ ketika menunggu bas untuk ke tempat kerja di Puchong Perdana, di sini."
“Mangsa yang ketakutan dan tidak mampu melawan dibawa ke sebuah rumah flat di kawasan berhampiran dan di situ ada lapan lagi lelaki warga Myanmar menunggu."
“Dua daripada suspek mengikat kaki serta tangan mangsa sebelum seorang demi seorang merogolnya tanpa belas kasihan biarpun mangsa merayu dikasihani,” katanya.
Kalau kita pergi tang mana2 bumi Malaysia ni tentu kita akan jumpa dengan pendatang asing. Spesis mereka ni bersepah dimana-mana sahaja.

Mohon pihak berkuasa dan kerajaan take note permasalahan ini. Jangan sampai rakyat terpaksa mengambil undang-undang sendiri demi memelihara keamanan dan keselamatan diri. 

Ini baru isu tentang jenayah yang dilakukan warga asing, belum lagi isu2 besar lain yang melibatkan mereka. Kepada yang berkenaan jangan sampai rakyat meluat dan muak dengan anda. 

Tak ada gunanya jika dok canang riuh rendah bahawa negara aman.  Wei.......Malaysia aman TETAPI tidak selamat.

Bayangkan jika kes jenayah ini berlaku pada mak, kakak, adik dan saudara mara anda bagaimana?

Ada akai tolong pakai....hidup jangan serabai!


NotaDiari:
-Kata Biar Terasa-

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq

4 comments:

  1. setuju!!
    aman tapi tak selamat..
    kdang2 saya klo pergi beli barg kt supermarket saya boleh tnya diri saya balik yang saya ni kat negara orang ker atau diorang kt negara saya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg mai secara halal tu, alhamdulillah la depa akn pikir gyk kali jka nk bt jenayah. tpi yg msk dgn jln haram tu yg bikin kacau.

      tpi, bg abg long...baik yg halal atau yg haram, bila komuniti depa dh mbesar xde nye depa ni nk respek kt kita warga asal ni.

      cu kita tgk skrg ni, jenayah depa lakukan x kira masa x kira dimana...skrg ni pendatang (baik yg halal dan haram) dh beraja dimata bersultan dihati.

      Delete
  2. di mana-mana pun sama, di tempat DMCC supermarket, kedai kopi, ladang, pasar,tapak pembinaan dan kilang2 kadang2 lebih ramai warga asing berbanding tempatan yang berkerja malah ada yang gajinya jauh lebih besar dan hidup jauh lebih 'mewah' ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bg sy, kerajaan yg ada perlu take note pmslhn ini dgn serius.
      supaya pmslhn tdk memudaratkan rkyt kita dan mganggu gugat kslmtn negara.

      sy lihat, pguasaan pdtg ini smakin melata.

      Delete

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.