AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Wednesday, 26 September 2012

Buat yang suka perlekeh produk Malaysia exspecially kereta keluaran Proton

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Abg long pelik dengan orang kita. Terlalu membanggai benda yang datang dari luar dari apa yang dalam negara ada. Mungkinkah ini yang dikatakan orang dulu2, pemimpin kencing berdiri...rakyat kencing berlari (saja buat perumpamaan begini....sape terasa sila terjun lombong la...Ha Ha Ha!). Tengok saja la fenomena gangnam sytle oleh PSY, setiap hari ada saja paroddy tarian kuda kangkang ni dimuat turun kat youtube. Tapi ada tak ang jumpa makhluk2 pentaksub pengaruh luar ni duk bikin paroddy pasal tarian zapin hatta tarian kuda kepang? Sedangkan zapin dan kuda kepang tu adalah tunjung budaya bangsa. Tapi yang tarian separuh lucah itu gak la yang depa nak sangat follow. Betui la apa yang Bigboh kata, orang kita ni suka ikut-ikutan. Tak kira dalam hal comel mahupun hal2 yang cilaka. (Maaf. Kekadang....kata biar terasa)

Masih kedengaran lagi kata2 nista yang tak abis-abis nak kondem Proton. Kalau tak suka sekali pun tak payah la kutuk bagai.....memang diakui bahawa kereta keluaran Proton ada kelemahannya, tapi depa bukan duk diam. Depa pulun duk buat kajian. Test sana test sini supaya hasil keluaran Proton ada penambahbaikkan dari sehari ke sehari. Cuba2 la belek sejarah Proton dari dulu sampai kini. Kan ke dah banyak depa berevolusi...Cu celik mata hati!

Kalau tak suka guna kereta buatan proton sekali pun toksah la kondem dan kutuk bagai. Proton mudah calar la, tekan dengan tangan pun body boleh kemek, masalah aksesori yang kurang kualiti, kalau berlaku xcident body kereta buatan Proton tak kuat, tak kemas.....macam2 lagi la kutukan yang ada. Abg long nak la tanya kat depa2 yang suka kondem Proton ni. Ang duk kutuk bagai, tapi apa sumbangan ang untuk memajukan Proton? 

Ingat lagi tak kisah yang tersebar luas kat facebook dan laman forum berkenaan gambaq Proton Preve yang kemalangan ni? Kalau ingat bermakna hard disk kepala hotak ang baguih lagi, tang ni ang perlu juga mensyukuri.




Abg long bukan nak cerita kisah Preve test drive yang kemalangan ni. Cuma abg long nak bagitau kat mulut, jemari dan hati depa2 yang suka kutuk Proton sana sini bahawa yang mahai tu pun belum tentu baguih aaiiisshh. Kalau tak percaya ang tengok gambaq kat bawah ni.




Ang baca komen mamat yang pakai kereta buatan Honda ni pula. Lepas tu ang muhassabah diri. 

Kes  kereta Honda Civic, pemilik menjelaskan masalah sebenar secara jelas dan beliau hanya memberikan komen dan pandangan hanya berkenaan masalah yang menimpa kereta beliau. Kan ke comel lagu tu, bukan kutuk dan kondem Proton kaw-kaw macam sesetengah orang kita buat.

Ang nak guna kereta jenama apa sekali pun tak kisah. Itu hak memasing. Tepuk dompet, tanya selera. 

NotaDiari:
Mana lebih cool antara MPV Wish dengan Honda Stream RSZ? Cu bagi pendapat sikit....Hi Hi Hi!

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

2 comments:

  1. Macam nie lah yang asyik kondenm2 kereta buatan Proton tak payah beli. jangan cakap banyak tapi last2 beli kereta proton jugak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui tu fifie...

      kalau tak nak beli or pakai Proton sekali pun, x pyh la duk kondem bagai....mcm olang ilang akai ja kelakuan dia

      tpi lg x cool bila kondem proton last2 pakai proton gak....Ha Ha Ha...sengal jiwa namanya!

      Delete

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.