السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة
Entri ni sepatutnya publish semalam tapi ntah macam mana dia termussaqoh. Jadi takpa la kot, yang penting entri ni tak basi dan masih valid lagi...tak gitu? HiHiHi...
Semalam masih lagi bersilat kat dapur (tak tahu sampai bila mampu bersilat).....masih tak berselera nak ke bazar ramadhan sana.....antara beli dan masak maybe yang masak main campak2 cengini pun sedap duk ada.....ke angpa kata macam mana?
Tapi, sebenarnya menu 'tunjuk-tunjuk' lagi senang kan? kan? kan?
Hari ni abg long nak share menu yang abg long bikin untuk buka puasa. Sedap tak sedap belakang kira, yang penting hasil air tangan sendirian berhad punya.
Antara bahan-bahan yang yang diperlukan untuk resepi Tom Yam Ayam Meletop.
2 ulas bawang putih (tumbuk dengan penuh perasaan sampai bersepai dalam lesung batu)
1/2 bawang besaq yang bersaiz cinonet (dipotong secara mayang mengurai)
2 Helai daun limau purut (dipotong secara mayang mengurai)
1 batang serai (ketuk dengan alu lesung supaya sedikit terburai)
1 Sudu sos oyster
Sedikit lobak merah (potong suka suki hati)
Sedikit bunga kubis (potong suka suki hati)
3 ketul ketiak jagung (potong suka suki hati)
500ml air
Cara-cara menyettlekan mereka:
1. Panaskan sedikit minyak masak cap buruh ke dalam periuk cap buaya. Bila minyak dah panaih, tumis serai.
2. Lepaih serai tu dah kekuningan dan naik bau masukan pula bawang putih, bawang merah dan sedikit cili yang telah ditumbuk tadi, tumis bersama serai sehingga bau dia terangkat ke udara.
3. Masukkan sesudu cili kering dan tumis bersama bahan-bahan tadi. Bila dah rasa sedikit garing, masukan pula sesudu sos oyster (tiram) dan kacau sehingga sebati dengan bahan-bahan tadi...Kalau angpa nak best lagi, boleh masukan sepaket perencah tomyam.
4. Bila bau dah terangkat dan menerawang kat lobang hidung (Awas! jangan sesekali pi hidu dalam periuk pula, nanti jatuh bendasing yang tak diingini sebagai perisa tambahan) masukan ketulan ayam tadi dan kacau. Tuang sedikit air dan kacau lagi....
5. Masukkan daun limau purut ke dalam periuk dan biarkan ia kelemasan dalam kepanasan....HiHHi...
6. Bila dah mendidih, masukan garam, ajinomoto dan gula secukup rasa dan kacau. Awas! jangan cecuba nak merasa, nanti terbatal pose baru padan muka...HaHaHa
7. Masukan sayur-sayuran seperti ketiak jagung, lobak merah, bunga kubis dan biarkan sehingga mendidih.
8. Kalau terlalu pekat dan kurang kuah boleh la tambah sedikit air. Jangan taruk air banyak sangat nanti tawaq pula.
9. Bila dah rasa sayuran tu dah empuk dan ayam dah enak untuk dimakan boleh matikan api dan hidangkan dalam mangkuk untuk dibelasah tekak.
10. Sebelum makan pastikan baca bismillah dan doa makan....HiHiHi..
Okies la, abg long harap resipi ni boleh mencetuskan fenomena luar biasa untuk angpa rerajinkan diri bergelumang didapur angpa yang ohsem itu bersempena bulan pose yang mulia.
Korang boleh terjah SINI untuk lihat lain resepi dan SINI untuk skodeng gambaq yang warna-warni lagi.
Motto abg long, "tak sedap mana pun masakan sendiri namun ia tetap yang terbaik".
Tak percaya?? Hmmmmmm.....angpa boleh cuba try test keberkesanan skill angpa...HaHaHa...
Jazakallah.
Entri ni sepatutnya publish semalam tapi ntah macam mana dia termussaqoh. Jadi takpa la kot, yang penting entri ni tak basi dan masih valid lagi...tak gitu? HiHiHi...
Semalam masih lagi bersilat kat dapur (tak tahu sampai bila mampu bersilat).....masih tak berselera nak ke bazar ramadhan sana.....antara beli dan masak maybe yang masak main campak2 cengini pun sedap duk ada.....ke angpa kata macam mana?
Tapi, sebenarnya menu 'tunjuk-tunjuk' lagi senang kan? kan? kan?
Hari ni abg long nak share menu yang abg long bikin untuk buka puasa. Sedap tak sedap belakang kira, yang penting hasil air tangan sendirian berhad punya.
Antara bahan-bahan yang yang diperlukan untuk resepi Tom Yam Ayam Meletop.
Bahan-bahannya:
6 ketul daging ayam bersaiz tiga jari (ini malas punya cerita nak potong kecik2)
3 Keping fishcape (potong bersaiz kiub, kalau rajin sila guna pembaris)
5 Ketul fishball (belah dua pakai pisau, jangan sesekali cuba menendang walaupun ada perkataan 'ball')
2 ulas bawang merah (tumbuk dengan penuh perasaan sampai bersepai dalam lesung batu)3 Keping fishcape (potong bersaiz kiub, kalau rajin sila guna pembaris)
5 Ketul fishball (belah dua pakai pisau, jangan sesekali cuba menendang walaupun ada perkataan 'ball')
2 ulas bawang putih (tumbuk dengan penuh perasaan sampai bersepai dalam lesung batu)
1/2 bawang besaq yang bersaiz cinonet (dipotong secara mayang mengurai)
2 Helai daun limau purut (dipotong secara mayang mengurai)
1 batang serai (ketuk dengan alu lesung supaya sedikit terburai)
2 keping asam gelugur
5-7 biji cabai super duper pedas (lagi pedas lagi terangkat)
1 sudu cili giling1 Sudu sos oyster
Sedikit lobak merah (potong suka suki hati)
Sedikit bunga kubis (potong suka suki hati)
3 ketul ketiak jagung (potong suka suki hati)
500ml air
garam
Gula cap Prai
Ajinomoto
Peralatan:
Sebilah pisau besaq gedabak
Sebiji lesung batu
Sebiji mangkuk kecik
1 bilah Seduk
1 bilah Sudu
Cara-cara menyettlekan mereka:
1. Panaskan sedikit minyak masak cap buruh ke dalam periuk cap buaya. Bila minyak dah panaih, tumis serai.
2. Lepaih serai tu dah kekuningan dan naik bau masukan pula bawang putih, bawang merah dan sedikit cili yang telah ditumbuk tadi, tumis bersama serai sehingga bau dia terangkat ke udara.
3. Masukkan sesudu cili kering dan tumis bersama bahan-bahan tadi. Bila dah rasa sedikit garing, masukan pula sesudu sos oyster (tiram) dan kacau sehingga sebati dengan bahan-bahan tadi...Kalau angpa nak best lagi, boleh masukan sepaket perencah tomyam.
4. Bila bau dah terangkat dan menerawang kat lobang hidung (Awas! jangan sesekali pi hidu dalam periuk pula, nanti jatuh bendasing yang tak diingini sebagai perisa tambahan) masukan ketulan ayam tadi dan kacau. Tuang sedikit air dan kacau lagi....
5. Masukkan daun limau purut ke dalam periuk dan biarkan ia kelemasan dalam kepanasan....HiHHi...
6. Bila dah mendidih, masukan garam, ajinomoto dan gula secukup rasa dan kacau. Awas! jangan cecuba nak merasa, nanti terbatal pose baru padan muka...HaHaHa
7. Masukan sayur-sayuran seperti ketiak jagung, lobak merah, bunga kubis dan biarkan sehingga mendidih.
8. Kalau terlalu pekat dan kurang kuah boleh la tambah sedikit air. Jangan taruk air banyak sangat nanti tawaq pula.
9. Bila dah rasa sayuran tu dah empuk dan ayam dah enak untuk dimakan boleh matikan api dan hidangkan dalam mangkuk untuk dibelasah tekak.
10. Sebelum makan pastikan baca bismillah dan doa makan....HiHiHi..
Tom yam Ayam Meletop pung pang pung pang kebabooommmm! |
Korang boleh terjah SINI untuk lihat lain resepi dan SINI untuk skodeng gambaq yang warna-warni lagi.
Motto abg long, "tak sedap mana pun masakan sendiri namun ia tetap yang terbaik".
Tak percaya?? Hmmmmmm.....angpa boleh cuba try test keberkesanan skill angpa...HaHaHa...
Jazakallah.
___________________________________________________________
”Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-
No comments:
Post a Comment
Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.
Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.
"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"
Sekian.