السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة
Dah tak lama dah nak berbuka pose kan. Tinggal beberapa ratus minit sahaja lagi azan maghrib akan berkumandang penuh kemerduan. Angpa dah siap ke juadah berbuka? Masak apa la tu yer?
Abg long hari ni malas nak ke bazar ramadhan, 'sakit mata'. Lagi satu konon2 nak belajar berjimat sementara menunggu raya tiba...HiHiHi...dah tak lama dah...
Alhamdulillah, baru je selesai bersilat kat dapur sana. Hari ni masak biasa2 sahaja.....Cukup sekadar mengenyangkan perut yang kian gendut....HaHaHa...Menu ari ni Ikan Rohu masak aprikot. Ada lebihan buah aprikot yang geng Petronas bagi masa berbuka aritu, dari terbiar tanpa kasih sayang ada eloknya abg long modified depa supaya lebih bermakna........*Mesti korang menggongkan bila baca ayat Bahasa Malaysia abg long yang tak berapa nak betul ni kan? kan? kan? ....Ahaks3
Ikan Rohu tu abg long beli kat pasaraya Tunas Manja, Kemaman (tak bertunas dan tak manja mana pun pasaraya ni). Pelik pula kan nama ikan ni, klasik bebeno.....tapi ok la kot Rohu dari Rosmah....KiKiKi.......Opppsssssssss.....tolong jangan politikan lawak sengal abg long ni taw.....takdak kaitan dengan yang hidup mahupun yang telah bersemadi dialam barzakh.
Ok la, sembang panjang tak guna....jom terjah resepi....
Bahan-bahannya.
Seekor ikan Rohu yang dah mencapai usia akil baligh. Siang dan cuci bersih2.
1 batang serai, dipotong2 sesedap rasa
1 helai daun limau purut, mayang halus
1/2 inci halia, mayang halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
2 biji bawang merah, hiris halus
1 biji tomato, dipotong kiub
1/2 lobak merah, dipotong kiub
1/2 bunga kobis, potong kecik
1/4 nanas, potong kiub
5 biji aprikot, potong halus
5 biji cili merah super pedas, dipotong2 sesedap rasa. (jika nak lagi super duper pedas boleh la taruk lebih cili tu)
1 sudu besar sos tiram
1 1/2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili life
2 sudu besar sos tomato life
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Gula secukup rasa
1/2 cawan air
Daun salad untuk hiasan
Cara menyettlekan mereka.
Dah tak lama dah nak berbuka pose kan. Tinggal beberapa ratus minit sahaja lagi azan maghrib akan berkumandang penuh kemerduan. Angpa dah siap ke juadah berbuka? Masak apa la tu yer?
Abg long hari ni malas nak ke bazar ramadhan, 'sakit mata'. Lagi satu konon2 nak belajar berjimat sementara menunggu raya tiba...HiHiHi...dah tak lama dah...
Alhamdulillah, baru je selesai bersilat kat dapur sana. Hari ni masak biasa2 sahaja.....Cukup sekadar mengenyangkan perut yang kian gendut....HaHaHa...Menu ari ni Ikan Rohu masak aprikot. Ada lebihan buah aprikot yang geng Petronas bagi masa berbuka aritu, dari terbiar tanpa kasih sayang ada eloknya abg long modified depa supaya lebih bermakna........*Mesti korang menggongkan bila baca ayat Bahasa Malaysia abg long yang tak berapa nak betul ni kan? kan? kan? ....Ahaks3
Ikan Rohu tu abg long beli kat pasaraya Tunas Manja, Kemaman (tak bertunas dan tak manja mana pun pasaraya ni). Pelik pula kan nama ikan ni, klasik bebeno.....tapi ok la kot Rohu dari Rosmah....KiKiKi.......Opppsssssssss.....tolong jangan politikan lawak sengal abg long ni taw.....takdak kaitan dengan yang hidup mahupun yang telah bersemadi dialam barzakh.
Ok la, sembang panjang tak guna....jom terjah resepi....
Bahan-bahannya.
Seekor ikan Rohu yang dah mencapai usia akil baligh. Siang dan cuci bersih2.
1 batang serai, dipotong2 sesedap rasa
1 helai daun limau purut, mayang halus
1/2 inci halia, mayang halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
2 biji bawang merah, hiris halus
1 biji tomato, dipotong kiub
1/2 lobak merah, dipotong kiub
1/2 bunga kobis, potong kecik
1/4 nanas, potong kiub
5 biji aprikot, potong halus
5 biji cili merah super pedas, dipotong2 sesedap rasa. (jika nak lagi super duper pedas boleh la taruk lebih cili tu)
1 sudu besar sos tiram
1 1/2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos cili life
2 sudu besar sos tomato life
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Gula secukup rasa
1/2 cawan air
Daun salad untuk hiasan
Cara menyettlekan mereka.
- Goreng ikan Rohu hingga keemasan, angkat dan toskan. Letak dalam pinggan sesuai dengan saiz ikan.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis serai, bawang putih, bawang merah dan halia hingga harum.
- Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing. Tambah tiram, sos cili dan sos tomato. Masukan cili merah super pedaah. Kacau rata dan tuang sedikit air (kalau nak kuah banyak banyakan air tapi awas! jangan membanjir pula). Kacau dan biar mendidih. Guna api kecil.
- Masukkan daun limau purut, aprikot, bunga kobis, lobak merah dan nanas. Masak hingga pekat.
- Masukan sedikit garam, ajinomoto dan gula secukup rasa. Kacau sehingga mereka sehati dan sejiwa dalam kuali.
- Boleh matikan api. Tuang atas ikan rohu tadi, ratakan dan tabur tomato yang dipotong kiub.
Well, macam mana? Ok tak resepi dari abg long kali ni? Tak tahu la sedap ke tak kan.....maklum la bulan pose jadi tak boleh nak rasa mana....HiHiHi...
Ok ebelibadi, selamat mencuba yer...
Jazakallah.
Jazakallah.
___________________________________________________________
”Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-
wah,nyum3~~ kna try ni,btui2 nampak sdp..huu
ReplyDeletesila2...hihihi...resepi campak2 saja nih
Delete