AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Friday, 7 November 2014

Tutorial pengunaan Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) untuk guru [Vol.1]

Memandangkan aplikasi Sistem Analisis peperiksaan Sekolah ( SAPS) ini digunakan hanya 6 kali setahun memungkinkan ada antara rakan² pendidik yang lupa step² untuk pengggunaannya. 

Tambahan pula, terlalu banyak aplikasi online Kementerian Pelajaran Malaysia yang perlu rakan² pendidik terjah dan kerjakan.

Jadi, untuk mengurangkan ketat serembrum rakan² pendidik maka tutorial ini dihasilkan. Harap bermanfaat untuk semua. Segala maklum balas boleh diajukan diruangan komen diakhir entri ni untuk penambahbaikan di masa² akan datang.

Kepada rakan² pendidik, boleh follow tutorial di bawah ni. Tutorial ini hanya untuk panduan daftar mata pelajaran sahaja. Rakan² pendidik boleh klik Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah untuk log masuk.Tutorial panduan daftar mata pelajaran.
  • Langkah 1  Login masuk ke sistem SAPS
 Masukkan id pengguna ----> Masuk password ----> Login

[*sekirannya lupa id pengguna dan password boleh dapatkan dengan setiausaha SAPS sekolah masing².]


  • Langkah  2 | Pilih Jenis peperiksaan yang hendak dimasukkan markah.
 Pilih tahun ----> Jenis peperiksaan ---> Masuk


  • Langkah 3 | Daftar mata pelajaran
Klik Menu Guru MP ----> Klik Daftar MP ----> Pilih tingkatan ----> pilih kelas ----> Masukan mata pelajaran ----> Masukan jumlah murid dalam kelas ----> tekan hantar
Pastikan semua mata pelajaran teras dan elektif didaftar ke dalam sistem SAPS (Sila rujuk FAQ). Setelah semua mata pelajaran didaftar, rakan² pendidik boleh logout atau teruskan dengan mengisi markah TOV dan ETR.


Diharapkan tutorial ini dapat memberi sedikit sebanyak manfaat buat rakan² pendidik sekalian. Kalau ada yang terkurang tu mohon maaf la yer. Kalau ada cadangan dan maklum balas boleh tinggalkan di ruangan komen yang comei kat bawah entri ni.

Jazakallah.


Support us MansuhPBS


___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.