AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Monday, 9 September 2013

Restu seorang guru

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Alhamdulillah....siang tadi usai majlis RESTU yang diadakan di dewan terbuka Haji Abdul Rahman Limbong.

Majlis yang disetupkan khas buat student2 yang bakal menduduki pekse UPSR 2013 yang akan bermula bila fajar 10 September menjelma.

Sebetulnya secara peribadi majlis ni bagi abg long tak diadakan pun takpa. Sebabnya??? Tanpa majlis ni pun cikgu-cikgi tetap akan menghalalkan segala apa yang dah depa bagi kat anak2 didik depa. 

Kenapa? Tak percaya? 

Mana mungkin naluri seorang guru tidak akan menghalalkan ilmu yang dia beri. Nakal....degil dan malas tahap batu batan sekalipun seorang student itu cikgu-cikgi tetap akan menghalalkan ilmu yang berbagi. Dah memang sifat pendidik sebegitu.

Namun majlis ini dah jadi tradisi, dari abg long bergelar student sampai la abg long ada ramai student majlis ini tetap relevan. Abg long rasa angpa yang pernah bergelar student sekolah dulu2 pun penah melalui majlis 'restu' seperti ini.

Kalau dekat rumah kita ada ada ibu bapa, dekat sekolah cikgu-cikgi la galang ganti buat parents kita. Restu seorang guru juga pemangkin untuk kejayaan sesorang yang bergelar manusia, restu guru mahal maha benar.

Walaupun guru lelas hati dan lelah diri dengan sikap anak2 didiknya serta 'nyilu' yang mengeliling depa namun tidak pernah depa berkira apatah lagi nak mengharamkan ilmu yang depa bagi selama masa yang ada. 

Student yang nak amik periksa tapi cikgu-cikgi yang terlebih gundahnya. Student nebes mungkin sekali ganda....nebes parents yang anak menduduki pekse dua kali ganda cuma .....tapi bagi cikgu-cikgi, nebes depa tak boleh nak sukat dengan apa2......tak ada mesin kira yang boleh menhitung apa yang depa rasa. Ini la kenyataan yang jarang antara kita nak amik tahu dan amik peduli. Duk perlekeh depa ada lagi.

Bukan abg long sembang atas kapalsiti kapasiti seorang pendidik, tapi abg long bagitau ni sebab dulu abg long juga pernah menjadi student. Pernah jadi murid dan pelajar sekolah.....angpa pun penah pi sekolahkan?

Bukan sahaja cikgu-cikgi sahaja terlibat dalam memberi restu dimajlis tadi, malahan semua  warga kilang MEMANUSIAKAN MANUSIA turut terlibat....staff pentaddbiran....pekerja kantin dan pekerja swasta turut sama meraikan majlis. Sangat2 ohsem dan awesome...(satu ibu jari tegak berdiri....try angpa buat tengok) HiHiHi...Setiap orang ada peranannya dalam menghasilkan sesuatu kejayaan bagi organisasi....raikan bersama baru meriah terasa...

Well....Majlis dah pun selamat. 


Kecerian para calon menumpang UPSR 2013 usai majlis 'restu' tadi. Ternyata, mereka ceria dan bersemangat untuk UPSR 2013 ini. Adakah sinar buat mereka kelak?? HaHaHa...R4IA dan 5A dalam tangan.
Masa kian berganjak......usaha sudah.....berdoa sudah....tinggal lagi bertawakal kepada Allah. Nak tak nak...mahu tak mahu.....mentari esok pasti akan menjelma mengikut ketetapan yang Allah swt telah setupkan buat kita hambaNYA.

"Tiada yang berubah jika diri tidak merubah"

Jazakallah.
___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

1 comment:

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.