AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Saturday, 3 August 2013

Rindu kenang seperti ini

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Terbaca kat paper online tadi berkenaan dengan seorang pengetua yang dihukum semata-mata memarahi pelajar beliau yang tak menghormati lagu Negaraku. Tapi abg long tak mahu ulas berkenaan isu tersebut untuk entri ini, inshaAllah akan abg long merapu-meraban melontarkan buah fikiran terhadap entri tersebut untuk lain siaran.

Cuma abg long nak kongsi cerita dalam gambar kat bawah ni. Rasanya setiap dari kita penah melalui detik2 'sadis' seperti dalam gambar ini sepanjang bergelar murid dan pelajar sekolah. Betul tak?



Rindu time kena denda ramai2 jalan itik dan lari keliling padang sebab tak siap keje sekolah.....Kena rotan sebab buat kawan, nakal dan suka buat bising......Kena denda duduk bawah meja sebab tak hafal doa qunut....kena berdiri atas kerusi/meja sebab tak hafal sifir 1 until 12.....Kena denda macam-macam lagi la....Paling best bila bukan sahaja seorang diri kena denda tapi kawan2 pun ikut serta.....Dapat la cover 'kemaluan'.....HaHaHa.....

Kadang2....kawan2 yang terlebih skema pun kena denda juga denga cikgu....sebabnya geng2 pecah kelas punya pasal. Mungkin nampak tak adil kat sini sebab seorang dua satu kelas kena denda, tapi penah tak kita tanya kenapa cikgu denda sebegitu??

Bila ingat kenangan dolu2 buat diri tersenyum sendiri. Moment seperti dalam gambar kat atas sebenarnya banyak mewarnai hidup kita masa kini. Banyak mengajar kita apa yang salah apa yang silap....apa yang boleh, apa yang tidak boleh.....

Tapi tidak lagi untuk murid dan pelajar zaman la ni, bukan kata nak denda.....nak marah sikit pun tak boleh. Silap jentik murid, laporan polis bertandang datang......paling ngeri bila kes tersebut jadi cite akhbar muka depan....HaHaHa....

Zaman ini zaman dimana anak2 kita manjakan keterlaluan. Kita hanya lihat apa yang ada hari ini, tapi kita tak lihat untuk 30 40 tahun yang ke hadapan. 

Sebab tu budak2 sekarang bersusahan sedikit pun tak boleh, serba serbi nak senang.....Kalau belajar, semua latihan kalau boleh nak cikgu 'suapkan' jawapan. Sikit pun tak guna otak kiri dan kanan yang Tuhan kurniakan. 

Tengok gejala sosial pelajar terlampau yang duk ada. Sekarang ni anak2 kita lihat bukan sahaja berani pijak kepala guru tapi dengan mak bapak pun depa dah reti buat 'tak tahu'. Hormati pada orang tua dah semakin terhakis dalam jiwa mereka. Sampai bila kita nak pejamkan mata atas kepincangan yang ada??

Jangan jadikan alasan zaman anak2 kita tak sama dengan zaman kita....Zaman dah berubah?? Al-quran dan sunnah tak pernah berubah malah relevan untuk setiap zaman.....Kenapa tak kita jadikan sandaran dalam memberi anak2 kita ilmu dan pelajaran??

Jangan jadikan anak2 kita kelak seperti 'agar-agar' dan 'biskut tat', jadikanlah mereka seperti kuih siput (saja nak amik mood raya sebab tu taruk perumpamaan sebegini) yang kenyal, kental dan lazat.

HiHiHi....apa pun didik la anak2 kita dengan cara terbaik. Sesungguhnya mereka ibarat kain putih, dan kita pula pelukisnya. Lukis la yang cantik2 atas kain putih tersebut agar ia dapat memberi keindahan buat semua dikemudian hari.

Pesan pada diri, pesan pada semua.

Jazakalallah.


___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.