AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Tuesday, 7 August 2012

Kambing Cun [dot] Com

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Sebetuinya tajuk kat atas tu abg long main redah jer. Tak taw nak taruk mende alah apa. Otak seakan beku nak pikiaq sbb cuaca sejuk yg melanda. Ujan turun dari pagi bawa ke malam. Tanda rahmat dari Tuhan bersempena sambutan meraikan Nuzul Al-quran. 

Abg long bukan nak cite pasal Nuzul Quran mahupun cuti kat entri ni. Yang tu nnt abg long post kat entri lain yer. Kali ni abg long nak story morry pasal kambing. Angpa kenai makhluk  bernama kambing ni? Law angpa tak kenai ada eloknya angpa hempok kepala angpa kat perut mak angpa biar mak angpa hempok pula kepala angpa dgn lesung batu pusaka arwah nenek angpa...hahaha.....


Angpa taw tak yg kambing ni byk suku kaum? Ada bani kambing susu, bani kambing janapari, bani kambing boe dan byk la lagi nya. Kalau angpa nak taw lebih lanjut psl bani2 kambing ni elok rasanya angpa tanya incik google. Abg long malas nak karang pepanjang. Tapi dalam banyak2 kambing, kambing kampung paling best. Kenapa? Sbb nama dia kambing kampung la kot, bebas dari pencemaran udara dan bebas dari gejala sosial. Kambing kampung la katakan, lemah lembut serta bersopan santun bagai....hahaha....langsung takdak kaitan kan? Lantak la, cite abg long, abg long punya suka la...kuikuikui.....Angpa duk diam2 baca entri ni sampai abis dah la. Nak komen/komplen/kritik boleh conteng kat bwh sana, tak payah nak mengomel dalam hati na. Takut nnt angpa mengidap barah hati plak....ahaks3....Naauzubillah....^^

Abg long nak cite pasal kambing yg Pakcik Din (bukan nama samaran) ni bela. Ramai kambing dia. Berkoyan-koyan. Macam2 kambing ada. Tapi yg paling banyak kambing kampung la. Biri2 pun ada. Mengikut kata beliau, sudah lama beliau berkecimpung dalam bidang ternak menternak ni. Sebelum bela kambing, beliau bawa teksi sesudah tamat berkhidmat dalam tentera. Atas sbb ekonomi negara yg rancak meningkat maka ramai la rakyat Malaysia yg mampu beli kereta dan tak hingin lagi lagi naik teksi beliau. Jadinya, beliau pun tukar la profesion jadi pengembala kambing pula. Al-kisahnyaaaaaaaaaaaaaa......^^





Mengikut beliau, 2 hektar tanah diperuntukan utk kambing2 dan biri2 beliau lepak dan merayau cari makan. keluasan tanah amat perlu utk memberi keselesaan dan kegembiraan kepada haiwan peliharaan beliau bermain polisentri, nyorok2 serta permainan yg bdk2 zaman skrg x reti nak main. Walaupun kambing2 beliau tdk reti main permainan PSP, Java Games & sebagainya mcm bebudak skrg main tapi kambing2 beliau tetap awesome coz boleh tepek muka kat blog abg long ni ha...hahaha....

Dalam pada itu, beliau juga menanam pelbagai spesis pokok buah-buahan....Nak taw pokok apa, angpa terjah la gambaq kat bawah na. Malas la abg long nk taip pepanjang...hihhihi...




Dipendekkan cerita la kan, kepada angpa yg berminat atau memerlukan kambing boleh la cuba mencontact Pakcik Din yg ensem ini. Kat bawah ni antara khidmat yg akan beliau cuba berikan pada sesiapa yg berminat.
1. Kambing dan biri2 untuk aqiqah dan korban
2. Daging kambing segar dari ladang untuk restoran/hotel
3. Baja Organik tahi kambing bulat2
4. Belulang (apa benda ntah ni)
5. Bulu biri2 ( coming soon)
Kepada sesape yang berminat boleh lah (bkn boleh blah) hubungi talian tak bebas tol beliau di 019-9712530 [En.Kamaludin]

- Ramai2 kambing kat sana, yg ni paling ensem dan awesome..hahaha..knp? tak percaya?
NotaDiari:
Angpa boleh buat temujanji utk terjah ladang ternakkan kambing beliau. Permintaan berdasarkan bekalan yg ada. Nak lagi bestan angpa boleh terjah masa musim buah-buahan. Syok dapat makan buah segar dari ladang. Angpa petik dan makan la sepuaih hati angpa selagi perut angpa mampu utk menampungnya.
___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.” 
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.