AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Saturday, 18 August 2012

Tutorial | Masuk Lagu Dalam Blog (MP3)

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Hari ni tergerak limpa dan pankreas nak buat tutorial. Tapi Tutorial abg long ni takdak la semarbeless macam sesetengah blogger tersohor tu. 1st time buat ni. Saja je buat mende alah ni. Saja nak taste market dekat2 nak raya ni. Mana law tau kot2 boleh masuk majalah Mustika muka depan...Hahaha....Langsung takdak kaitan kan? 

Sebenarnya masuk lagu dalam blog abg long ni request dari seorg followers yg comey, Ejiey nama dia. Dia kata best ada lagu. Jejak tidak dapat dikesan sebab 'Profiles Disable'. Takdak link blog....Myb dia takdak blog lagi atau dia malu alah nak share blog dia dgn abg long. Tapi takpa la, harap dia selalu terjah blog abg long yg orange macam limau mandarin ni utk baca...baca...baca dan baca sampai lebam entri2 yg abg long rawankan sambil2 melayan halwa telinga dgn lagu yg abg long tepek kat blog ni.

Sebetulnya, dulu abg long ada buat mende alah ni tapi versi youtube. Lepas tu abg long nyah kan coz rasa menyemak pula bila tak boleh nak pause bagai masa kaki skodeng blog abg long ni tgh syok menikmati bidio2 yg abg long upload. 

Act...ada yg suka, ada yg tak suka masuk lagu dalam blog ni. Terpulang pada diri masing2 la kan. Blog angpa, suka hati angpa la ye. Ada abg long nak kisah....^^

Kalau angpa berminat meh sini abg long ajar. Tak payah bayaq pengeras lima duit pun. Percuma ja tutorial ni. Angpa bayar bil berokband or wifi angpa dah la ya. Abg long ang ni seorg yg prihatin dgn masalah kenazakkan poket kwn2. Nak2 pula bila time dah dekat nak raya cenggini. Banyak la yg kuar dari masyuk kan..kan...kan? Hahaha......^^ 

Macam mana nak buat? Ikut step bawah ni pelan2.

1- Masuk google. Lepas tu angpa search la ---> musicdumper. Kalau malas sangat angpa terjah je SINI

2- Bila dah kuar mende alah yg angpa search tu angpa taip lagu yg angpa mau dan angpa suka. Macam2 ada...Nak taip lagu yg disukai macam mana? Angpa lihat gambaq kat bawah. Dalam bulatan merah tu la angpa taip utk cari lagu yg angpa suka. Abg long pilih lagu Rapuh-Opic

Klik gambaq utk tumbesaran

Klik gambaq utk tumbesaran

3- Bila dah kompem angpa nak lagu apa, angpa klik ja kat lagu tuh.

Klik gambaq utk tumbesaran

4- Angpa skroll bawah. Nanti ada 'Song Preview'. Lepas tu angpa cari 'Embed Options'. Copy 'Embed code' yang ada dalam kotak tu. 


Klik gambaq utk tumbesaran


5- Buka blog, pegi kat Design > Add a Gadget > HTML/Javascript. Pastekan code yang angpa copy tadi kat situ. Done!

6- Nanti dulu. Belum abis lagi. Angpa preview dulu. Kalau jadi save. Angpa juga boleh letak kat mana2 bahagian blog angpa tu, sama ada kutub utara, kutub selatan, timur atau barat...terpulang la pada nafsu masing2 ya.

***Mudah je kan? Macam makan kacang putih....Jadi, bila dah berjaya tu sila2 la bagi tepukan kat diri sendiri. Bravo! Bravo! Bravo!



NotaDiari:
Kalau rasa nak ikut tutorial ni, angpa ikut je lah. TIADA PAKSAAN! Nak copy & paste pun boleh. Tapi bagi la kredit kat abg long na. Just tulis link blog abg long ja, bukan abg long mintak kredit telefon angpa pun. Y(~__^)Y No War!


Selamat Mencuba Sahabat-sahabat!

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.