AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Tuesday, 14 August 2012

Bila Kuman Itu Bertandang Datang

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Entri ini tiada kaitan secara langsung mahupun tdk langsung dengan arwah Bob Kuman. Walau apa pun, al-fatihah utk arwah. Semoga beliau ditempatkan bersama2 org yg beriman di sana.

Dari semalam rasa tak sedap badan. Ingatkan bila dah mentekedarah ubat dapat la bagi sedikit kelegaan. Namun, harapan tggl harapan. Tadi pagi rasa berat sangat kepala, sejuk panas....sejuk panas....sejuk tak panas2 badan ni. Tekak pun perit yg amat. Aduhaiiiiiiiiiiiii...dekat2 nak raya cenggini la dia mai bertandang datang. 

Walaupun tak berapa nak sihat, abg long pi gak kerja (bese la kan, abg long ni pekerja cemerlang, gemilang & terbilang...ahaks3). Tapi tak boleh tahan, 9:15 pagi kepala makin kuat dia punya ting tong. Mau je abg long berjalan pakai kepala time tu...hukhukhuk.....Lepas jumpa Mak Nani (2nd boss abg long lolllllllllllll) mintak nak pi klinik, abg long merempit ke sana dgn sahabat sepekerjaan abg long. Lagipun, Abg long nak pi sendiri bukan abg familiar lagi area sini.

Dipendekkan cerita. Hari ni bontot abg long dapat la habuan dua suntikan (Mohon maaf, ini bukan iklan 18SX) Kebas je rasa...hahaha...Sebetulnya abg long yg minta, tak tahan nak tunggu waktu berbuka mau telan obat. Nak telan time2 tu rasa sayang pula nak berbuka. Tggl beberapa hari sahaja laagi kan, cam rugi pula. Well, bukan bontot sahaja dapat habuan tadi. Abg long pun dapat habuan gak. Dapat la cuti sakit dua hari. Alalalalaaaaaaaaaaaaa...Nape la doktor tadi tak bagi je tiga hari, kan senang....terus je sambung ngan cuti raya...hahaha...

Obat empat jenis perlu abg long telan. Boleh tahan juga obat ni punya tumbesaran.....perit lagi seksa utk tekak ni menelan. Berabis la RM150 hari ni semata2 nak menghambat kuman dari menghuni diri. Mahail pun takpa la, janji sihat walafiat. Nak pula raya dah semakin dekat. Apa sgt la nilai wang jika nak dibandingkan dgn kesihatan. Betul tak? 



Abg long sedar bahawa kesukaran dan kesulitan yg Allah SWT kurniakan buat abg long ini adalah atas sifat kasih sayang DIA terhadap abg long. Ada hikmah atas anugerahNYA ini. Teringat pada pesan nasihat ustaz abg long suatu ketika dulu.....

Allah berfirman di dalam surah At-Tagaabun, ayat 11 yang bermaksud:

“Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah; dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar); dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu”.

Hadis Rasulullah SAW yang bermaksud:

“Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya melainkan Allah akan menggugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang menggugurkan daun-daunnya” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Jadi, abg long nak la nasihat kongsi mongsi kat angpa semua. Kalau didatangi musibah dgn sesuatu penyakit jgn la bersedih hati. Jangan pandang sakit itu sebagai penderaan dan jangan pula mudah berburuk sangka kepada Allah. Bahkan sebaiknya kesakitan atau musibah itu dipandang sebagai nikmat  Allah utk membersihkan diri kita daripada segala dosa dan noda.

Jadi, sahabat2 sekalian, happy kan diri angpa dalam apa jua keadaan. Tidak kira masa lapang atau masa2 kesempitan. Akhir bicara utk entri ini.........Jaga makan, jaga badan....jagalah kesihatan. Supaya hidup kita nanti bermakna, agar bisa kita raya sakan...hahaha^^
___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.