AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Sunday, 5 August 2012

Ada Apa Dengan Bazar Ramadhan? (AADBR)

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Abg long kekadang cuak gak dgn org kita ni. Ada akai tak mau pakai. Bila tak puaih ati mula la meroyan sana sini. Itu tak kena, ini tak kena. lepaih tu pakat2 duk nganga. Dah tau kat bazar ramadhan tu segala yg di jual mahail awat hangpa pi gasak juga? kan elok masak ja kat umah apa yg ada, jimat masa dan jimat duit belanja....ang masak sendiri keselamatan makanan pun terjaga, kesedapannya juga boleh bikin ayaq liur meleleh sampai ke riba bila berbuka. 

Macam mana tak jimat masa, punya la berkoyan manusia terjah pasar ramadhan sana. Jalan jadi jem, bertambah  la lapaq dan dahaga. Silap2 ketat jiwa naik ke kepala. lagi satu penyakit org kita, dah tau tokey2 bazar tu jual juadah buka puasa mcm nak jual sekor anak naga yg angpa pi beli kenapa? Boikot ja la, kuasa kan kat tangan angpa. 

Abg long sedih juga bila kenangkan org kita. Ramadhan ni semacam dah lari dia punya tema. Sepatutnya bulan ramadhan kita berlumba buat ibadah, tapi sebaliknya kita jadikan bulan ramadhan sebagai bulan pesta juadah. Sbb tu tokey2 bazar cekik darah, sbb depa taw iman org kita ni lemah. Rega mahail mana pun org kita tetap beli juga utk mentekedarah.

Cuba angpa tgk kat bazar ramadhan, kekadang yg pi beli tu nak makannya dia sorang tapi dibantainya beli macam2 bagai nak jamu satu batalion asko kat medang perang. Senario sedemikian mmg kita selalu lihat, kekadang secara tak sengaja kita juga terbuat. Angpa tak payah nak konar baring la dgn abg long, Sekilas ikan di air abg long dah taw spesis ikan apa.....hahaha....^^ Alhamdulillah, dah masuk puasa ke-16, baru sekali abg long ke bazar ramadhan. Harap2 rekod ni boleh bertahan sampai syawal menjelang. Bukan abg long takdak wang sampai tak ke bazar ramadhan. Cuma tahun ni abg long nak ubah gaya hidup bersempena  menyahut seruan PM kita yg gah hidupnya bagai seorg bangsawan. Tak kan angpa dah lupa, PM kan penah suruh kita (rakyat) "Ubah Gaya Hidup" dalam menangani kenaikkan rega barang sana sini. Jadi, tak salah pun seruan PM tu. Angpa jangan la meroyan tak tentu hala tuju, abg long bukan buat statment melulu. 

Tokey2 bazar ramadhan ni jual mahail brg depa sbb depa pun sewa tapak mahail. Org tgh juga yg kaut untung berganda. Tempiasnya terkena kat kita yg berstatus pengguna. Nak beli itu ini terjungkil biji mata. Tak beli kan nafsu makan pula meronta2. Jadi mangsa keadaan la kita semua. Macam mana barang tak naik rega dia, jual tapak bazar ramadhan boleh kaut untung RM9 juta. Mmg buat untung gila2. Benda ni bukan berlaku kat kolumpo saja, tapi melata kat mana2. 


Pihak berkuasa dan kerajaan kena la pantau benda ni bersama. Jangan pula buat kerja bagai melapaih batuk kat tangga. Gaji angpa tu dibayar rakyat jelata (pengguna) utk jaga kepentingan mereka bukan suruh jaga poket para peniaga. Rasanya tak payah kot abg long kasi nasihat berjela, angpa kan org2 bijak pandai belaka. Yang penting angpa buat kerja angpa. Baru rakyat tak sengsara. Semua pakat boleh hidup aman selesa kat bumi Malaysia tercinta.

Jadi, penegasan abg long kat sini bersamalah kita masak menu/juadah berbuka sendiri. Kalau tak pandai sgt nak memasak makanan yg sedap sehingga menjilat jari cukup la sekadar rendam maggi kari ...ahaks3.....hihihi.... Ke bazar ramadhan tak salah, yg jadi salah bila kita kalah pada nafsu serakah. Jadi, elakkan diri kita dari menjadi mangsa kepada peniaga si lintah darat yg tak reti2 nak bertaubat dan melebihkan amal ibadat di bulan yg penuh berkat.

- Jgn sampai bazar ramadhan ini nnt hanya dikunjungi oleh org2 kaya
___________________________________________________________
… Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.” 
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.