AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Monday, 23 July 2012

Cikgu Seluruh Malaysia Bakal Ambil Alih Agen Jual Topup?

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Mulai tahun 2013, semua pelajar sekolah dibenarkan utk. membawa telefon bimbit ke sekolah.



Sebetulnya dah lama nak publish entry ttg isu ni tapi atas sebab2 yg tidak dapat nak elak maka abg long peramkan dulu kat dalam balang jeruk pekasam entry ni. Sementara menunggu ranum, abg long join beberapa forum kat sesawang pesbuk utk mengskodeng rasional Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) membenarkan pelajar2 sekolah bawa handphone (gadjet) memasing ke sekolah. Abg long pun tak pasti idea kepala hotak menteri mana la yg bagi cadangan sedemikian rupa....Ini la hasilnya bila orang politik pegang hal2 berkaitan keilmuan. Huru-hara jadinya pusat2 pendidikan negara seperti sekolah.

Hasil dari dapatan pengamatan abg long berkenaan isu tersebut, majoriti adalah menolak dasar berkenaan dari dilaksanakan. Banyak keburukkan dari kebaikkan yg diperolehi hasil dari membenarkan pelajar membawa gadjet mereka ke sekolah. Sekarang ni pun tanpa gadjet di bawa ke sekolah, pelajar2 kita dah macam2. Klik video lucah dgn berpakaian sekolah bersepah kat internet. Itu yg bawa tanpa kebenaran, kalau dgn kebenaran hangpa pikiaq la macam mana trouble effect dia nnt. 

Abg long punya la tujuh hari tujuh malam duk pikiaq kewajaran KPM duk nak laksana dasar ni tahun depan sampai takdak selera nak makan. Abg long bukan apa, Abg long kesian kat anak bangsa abg long ja, Abg long takut depa alpa.....last2 depa lupa objektif utama. Duk pakat syok tilik gadjet yg ada, sampai terabai apa cikgu duk ajaq kat depan sana. Hilanglah rasa cinta mereka terhadap ilmu, akhiran nanti jadilah mereka seperti lembu. Lepaih ni bertambah bestan la juga pelajar2 kita bila dasar bawa handphone ke sekolah dilaksana, dapat la bluetooth apa yg ada dgn kwn2 depa. Hangpa rasa la kan, apa benda yg paling menjadi kesukaan utk mereka berbluetooth sesama mereka? 


Lepas ni cikgu-cikgi dah tak payah dah duk peningkan kepala nak pikiaq macam mana nak cari side income. Lepas ni boleh la cikgu-cikgi bawa kad topup bebanyak yer. Boleh buat partime sebagai agen topup. Pelanggan tetap dah tersedia ada...ahaks3...kah3.....Nanti boleh juga tambah keje kat sekolah macam gambaq kat bawah ni...kuikuikui!!!


Maka itu, dengan dasar ini abg long kira pak2 menteri akan melihat pelajar2 kita  bertambah modenisasi dan canggih manggih. Tapi kan, Abg long rasa la kan....ini mesti permintaan anak2 org besaq yg punya keje. Tak pun ada lobang utk diniagakan bilamana dasar ini dilaksanakan.....hahaha.....kat Malaysia ni, sistem pendidikan itu sendiri apa yg dapat jana kan wang orang2 akan ambil kesempatan. 

Malas la nak cakap bebanyak pasal baik buruk pelajar2 dibolehkan bawa gadjet mereka ke sekolah. Buang karan jer coz bukan pak2 menteri kat atas sana nak dengaq pun. Depa kan semua gila nama.

Kalau hangpa sebagai student, ibu bapa, guru dan yg sewaktu dengannya (kecuali pemimpin politik atau pak menteri pasola) apakah sudut pandang hangpa terhadap dasar baru ini?


p/s: ada akai pakai.....jangan jadi pencacai Y(^___^)Y

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.