AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Friday, 23 August 2013

Aku, Haiway.....Hujan dan Spek mata

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Macam best je kan tajuk entri kali ni….Untuk makluman semua, entri ini adalah entri berperisa ketat mata. Walaupun rasa kemengantukan tahap cipan namun tetap gak nak siapkan entri ni. Takut kalau tak karang time ni nanti2 idea yang duk ada bersepah dalam kepala ni lenyap dek mimpi malam hari.

Tadi siang memulakan kayuhan….dah malam baru sampai tempat tujuan…..Penat yang duk ada tak kebah pun lagi, tapi sebab angpa semua abg long cuba gak gagahi mata ni merapu dengan entri konon2 retis ni....

Masa on the way (peeerrrhhhh…..cakap oram putih baq ang.......HaHaHa….) ke Serambi Mekah terpaksa masuk laluan haiway, ikut hati memang tobat dah tak mau lalu haiway tu lagi….semuanya disebab satu tragedi yang pernah terjadi….nak tahu angpa boleh klik baca SINI.

Masa memula masuk haiway tadi memang cuak gila rasa….macam2 perasaan duk ada……macam2 pikir mai terjah tang kepala…..tapi nak buat macam mana, dah itu sahaja tadi pilihan jalan yang ada. 

Cuba angpa tengok gambar kat bawah ni…..



Angpa bayangkan la kuat mana angin yang duk ada kat haiway tu, sampai pondok yang gagah perkasam cengitu pun boleh rebah mencium bontot bumi…..Abg long bukan apa, takut pisang berbuah dua kali. Itu saja. Takut? Ada sebab untuk abg long takut…..cukup la tragedi dihari yang indah dulu tu berlaku sekali…..ngeri baq ang……simpang malaikat 44….Nauzubillah….

Alhamdulillah……dapat gak akhirnya mengharungi keketatan perasaan sepanjang kayuhan melalui haiway tersebut….

Lepas keluar dari haiway, sepanjang2 jalan dari tanah Penyu Menangis ke Serambi Mekah disambut dengan riuh hujan yang bertandang tanpa diundang….Dah la kayuh dengan Sang Kancil, terasa  sangat akan kekerdilan diri bilamana mereka2 yang berkenderaan besar dan berjenama luar negara seolah2 menjadikan jalan yang dilalui hanya mereka yang punya…..poyo!

Hujan memang lebat gila babas, nasib baik je tak terbabas……jarak lihat hanya sekadar lebih kurang 5 meter……kayuh pun tak leh laju mana….20-30 km/j je…..Memang tak berani nak memecut laju jual nyawa......time tu tadi berkoyan2 kenderaan lain mengekori Sang Kancil abg long…..mesti depa cuak gila bila Sang Kancil dijalan raya naik dengan kelajuan sebuah basikal BMX 5 series….Gerenti  time tu tadi depa sumpah seranah berbakul2 buluh rotan kat abg long……Peduli mak jemah ang ah kat depa yang berkenderaan besar dan berjenama itu, sape suruh membontoti……HiHiHi….

Bagi abg long keselamatan paling 1st tika dalam keadaan hujan lebat dan jalan licin…..memecut laju2 nak balik rumah buat pa jika last2 balik ke alam barzakh….tak ke naye….

Bukan abg long layan blues saat hujan lebat riuh rendah berpesta-pestaan membasahi bumi, tapi penglihatan abg long masa tu memang jeng kreng……Ntah macam mana spek boleh tertinggal….selalu ada je taruk dalam kereta, kalau tak satu kedua-duanya memang duk ada…..Lepas basuh Sang Kancil ari tu lupa nak taruk dalam kereta semula…..abg long ni bukan speaky, pakai pun tika memandu diwaktu malam dan tika hujan…..Kalau pakai juga pun masa merewang kat shopping kompleks, bukan apa….senang nak usya…..usya barang la dol……….angpa jangan duk pikiaq yang bukan2 pula na…..Luku pale baru taw....

Alhamdulillah……akhirnya sampai juga. Selamat. Dapat la cium tangan bonda dan ayahanda. Ok la, abg long rasa cukup kot setakat ni. Lain kali abg long sambung bercite lagi…..Nak masuk layan mimpi comei dan tido ketat2…….Esok sebelum azan subuh berkumandang nak keluar berburu ke Jubakar bersama kawan2.

Jazakallah.

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.