AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Sunday, 11 August 2013

Official Photographer

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Masih lagi pasal cerita 3 Syawal.

Semalam jadi OP untuk majlis walimatul urus Farhana Zulkifli. Meriah baq ang....Walaupun majlis diadakan pada 3 Syawal dan mood beraya masih hot namun ramai sedara mara....sahabat handai dan tetamu jemputan yang datang terjah makan kenduri. 

Orang kita ni memang suka meraikan majlis sebetulnya.....Tambah2 jika majlis kenduri kendara kenduru.

Jadi OP wedding dengan berlandscape ni bukan sama walaupun nampak macam mudah duk ada. Ilmu sedikit yang disedut dari sahabat2 photog wedding abg long cuba nak aplikasikan....asyik berteori dan rasa 'tak berani' sampai bila pun tak ke mana ilmu yang di pelajari. Tak gitu?

Nak jadi pandai ni bukan makan masa seminit dua? "Step by step.......slow and steady," bak kata Johny bin Albert parkinson. 

Sama macam kita kecik2 dulu, memula meniarap...lepas tu bangun merangkak..... bertatih.... berjalan...... dan seterusnya ligat berlari. Nah, sama gak la dalam kita belajar dan buat sesuatu perkara.....lain la kalau memang dah dilahirkan sebagai genius.....kan?

Patut la bayaran jadi OP wedding ni mahai2.....rupa2nya kerja 'mudah' mereka yang kita lihat tu payah dan sukar bagi mereka. Bukan sedikit masa yang mereka berabis buat client mereka.....itu baru 'masa' untuk dimajlis, belum lagi 'masa' yang perlu diabiskan ketika mengedit gambar client....Memang kena la bidalan orang lama-lama, sesungguhnya 'masa itu emas'

Dah client bayar mahai2 tentu la nak bagi hasil yang terbaik buat client.....bila client berpuashati mana tahu lain kali ada rezeki lagi......nama....pretasi dan kualiti memang perlu dijagai.

Tak dinafikan, ada sesetengah photographer yang buat kerja 'bagai melepas batuk ditangga'.....Itu bagi yang tak amanah dan bertanggujawab la.....kekadang, sebab nila setitik habis susu sebelanga.

Sebenarnya OP beliau dah ada tapi sahaja abg long nak menempel....mengasah skill berpotrait pula. Malam sebelumnya jadi OP untuk majlis akad nikah......Gambar tak jadi mana pun, tapi belajar slow2 untuk jadi lebih kreatif dan inovatif. 


Majlis akad nikah
Cincin disarung janji terpatri
Majlis sanding.
Masih terlalu banyak yang perlu dipelajari lagi. InshaAllah.......ini hanyalah permulaan kepada hobi mengalas kumira. Dan sesungguhnya, disiplin photography ni luas maha benar.....

Pak menakan dan mak menakan sefamili dah pun gerak balik Perak tadi, depa kata jalan dah mula jem.....Ini yang abg long malas nak kuar beraya ni.....Hmmmmmmm.....duduk rumah bosan gak........tunggu sahabat2 datang beraya ibarat menunggu antu mak limah balik rumah.....*apa pula kaitan antu mak limah balik rumah dengan berhari raya? aduhaiiiiiiii....bosan tahap cipan sudaaaaaaaa....

Ok la, abg long nak bersiap2......lepas ni nak keluar beraya cari duit raya. Banyak lagi rumah tak terjah....perut ni pun tengah lapar gila....

Kepada yang dah gerak balik ke tempat mencari rezeki pandu la berhati2. Semoga angpa selamat sampai ke destinasi....InshaAllah.

Jazakallah.
___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.