AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Wednesday, 17 December 2014

Kisah pengalaman seram di asrama politeknik.


Kisah pengalaman seram di asrama politeknik | AMARAN!! Jika korang seorang yang berhati tisu dan dalam hati ada taman....sila JANGAN gedik² nak teruskan bacaan entri yang seram ini. Segala kerosakan perasaan dan kemusnahan jiwa akibat cerita ini adalah di bawah tanggungjawab tukang baca sendiri. Aku tidak akan bertanggungjawab walau sekupang. 

Sebelum korang teruskan bacaan kisah ni dengan tawaduk dan penuh debaran....suka untuk aku ingatkan korang semua, cerita ini adalah kisah benar pengalaman yang telah diceritakan. Sahih atau palsu cerita ini ia adalah subjektif bukan mandatori.

Sebelum korang teruskan bacaan....aku belanja sekeping lagi gambar untuk amik mood seram suam² kuku yang ada kat hati korang tu.



Rileks beb....baru tengok gambar gerak² tak kan dah kecut dan luluh paru² kot.....ok²...aku malas nak paw masa korang. Dipersilakan baca kisah pengalaman seram di asrama politeknik untuk kemisterian hidup korang.....

Cerita ini dari sumber sebenar dan tanpa di edit.


Ni aku ada kisah yg nak critakan kat korg. Crita ni berlaku pada aku & kwn2 aku semasa aku study kat sebuah politeknik di timur tanahair.

Pada tahun 1999 aku dapat smbung blajar kat politeknik dan aku ditempatkan di asrama. Ditempat aku study ni, hanya ada 2 blok asrama yg di khaskan untuk pelajar lelaki. Tak salah aku untuk pelajar pompuan pula, ada 9 blok asrama. Mmg dikatakan blok untuk pelajar lelaki tu adalah untuk pelajar pompuan tetapi disebabkan ada sedikit masalah, pihak pengurusan telah membenarkan 2 blok tersebut dihuni oleh pelajar lelaki.


Alkisahnya 2 blok ni dikatakan berhantu. Ramai pelajar pompuan telah diganggu oleh makhluk2 halus yg berkeliaran didalam blok ini.Warden sendiri telah menceritakan kepada kami yg blok2 ini tidak boleh dihuni oleh kaum wanita buat sementara waktu. Antara sebabnya adalah pernah beberapakali pelajar2 pompuan yg tak dapat hadir ke surau untuk berjemaah pada waktu maghrib & isyak telah diganggu oleh bayangan yg menyerupai seorg wanita.Pernah seorg pelajar pergi ke tandas pada waktu senja dan semasa dia sedang mencuci pakaiannya, dia ternampak kelibat seorg wanita yg tak dikenali sedang menundukkan kepalanya berhampiran sinki. Pelajar tersebut tidak ambil kisah dan terus mencuci pakaiannya sehinggalah dia selesai. Tetapi apabila dia bangun dan lihat kearah cermin, dia dapati wanita yg sama yg dia lihat tadi berada dibelakangnya (dalam cermin). Dikatakan pelajar tersebut telah pengsan dan menjadi trauma dgn kejadian tersebut.


Pernah juga dikatakan seorg pelajar (bukan islam) yg sedang menyikat rambutnya (sudah mandi la kot) telah ternampak wajah seorg wanita yg agak suram disebalik cermin didalam bilik pelajar tersebut. Mengikut cerita warden asrama suatu ketika dulu ada satu kes ngeri yg telah berlaku diasrama tersebut. Dikatakan ada seorg pelajar pompuan telah membunuh dirinya (masalah peribadi) dgn terjun dari tingkat 3 asrama tersebut. Lokasi kisah ngeri itu berlaku adalah berhampiran dgn kwsn tangga diblok asrama. Jd barulah aku dan kwn2 tahu kenapa kwsn tangga blok asrama tersebut sentiasa gelap sahaja. Dikatakan lampu2 di kwsn tersebut tidak dapat berfungsi kerana adanya gangguan makhluk halus! Mmg sepanjang 1 semester aku kat situ, tak pernah aku lihat kwsn tangga tu terang!


Ok..Yang ni pengalaman aku sendiri. Suatu malam tu aku dan kwn2 aku ( 4-5 org kot) melepak kat satu bilik ni. Bilik ni kat tingkat bawah. Selalunya bila hujung minggu tinggal kami ja la kat asrama sebabnya ramai yg balik kampung atau keluar bermalam di luar. Sedang kami asyik bersembang, kami dikejutkan oleh pasir. Tiba2 ja ada pasir masuk (seperti dibaling) melalui tingkat kat bilik ni ! Apa lagi, smuanya tergamam la. Pakat2 pikir la sapa lak yg nak usik kami ni.. ? Setahu kami hanya tinggal kami ja kat asrama pada malam. Lepas tu semua mata tertumpu kat tingkat ja la. Dalam 2 minit lepas tu, sekali lagi ada pasir masuk melalui tingkap. Kali ni kami semua terus keluar dari bilik dah trus ke bahagian luar bilik untuk lihat siapa yg mengusik kami. Puas mencari, tiada sesiapa pun kat situ kecuali kami ja. Pastu kwn aku yg sorg ni terpandang kat kwsn padang dan apa yg dia ceritakan kat kami, dia ada ternampak kelibat seorg pompuan sedang berjalan kearah pokok pisang. Kami masa tu mmg seram sangatla, jam pun dahpukul 1-2 pagi dh. Pastu kami masuk semula ke bilik. Kali ni tiada lagi gangguan.Kami pun mula bercerita mengenai kisah dibaling pasir tadi. Pastu salah sorg kwn aku ni nak buang air pulak. Nak mnta org temankan, nanti dikatakan penakut pulak ! Jd dia amik keputusan utk pergi ke tandas seorg diri. Tandas ni pulak terletak bersebelahan dgn tangga yg aku ceritakan tadi. Mmg seram area ni. Gelap ja suasana kat situ! Dalam 5 minit aku dan kwn2 yg didalam bilik dikejutkan oleh bunyi bising dr arah koridor..Aku pun jenguk tgk kot pintu bilik. Rupa2nya bunyi tapak kaki kwn aku yg p tandas td ni. Aku nmpak dia berlari sekuat hati kearah bilik! Sampai kat bilik, dgn muka yg pucat dan dalam ketakutan dia ceritakan pada kami yg semasa sedang dia menyarungkan kembali seluarnya (lepas buang hajat n basuh dh ni) dia ada dengar bunyi tapak kaki org masuk tandas tu (dia dah cuak time ni). Pastu dia dengar plak ada org buka paip air dan diikuti suara seorg wanita yg seperti bercakap dalam nada ygkecewa (sedih la)! Apa lagi dia, terus cabut la !


Sedang kami cuba melawan ketakutan yg menyelubungi pada mlm tu, tiba2 blackout la pulak. Dudukla kami dalam kelam.. Dah la tak ada stok lilin. Mmg gelap gelita la! Pastu tak ada lagi gangguan dan kami pun dah mula mengantuk. Bilik aku lak kat tingkat 2, jauh dr bilik kwn2 yg lain.Nak tunjuk jantan punya pasai, aku buat berani naik ke bilik aku sendiri. Bilik aku lak mengadap ke arah pokok pisang tempat kwn aku nmpak kelibat pompuan td ! Masuk bilik ja terus aku cuba lelapkan mata. Alhamdulillah bila aku terjaga, hari dah siang..


Dah lepas satu malam yg agak menyeramkan…. Tp bila jmpa kwn aku dia kata dia nmpak sesuatu kat tingkap bilik aku semasa aku balik semalam [sumber]

Seram atau tidak......sahih atau palsu kisah di atas ia adalah subjektif dan bukan mandatori. Terpulang pada penilaian korang yang membaca.



Justeru itu......... Usah biarkan hidup korang diselubungi misteri. Akhir kalam dari aku.... Jangan jadi hantu, jadilah manusia yang tak takut hantu

Sekian. Terima kasih.

Jazakallah.


Support us MansuhPBS

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Tuesday, 16 December 2014

Resdung penyakit merbahaya.




Resdung penyakit merbahaya| Kenapa aku cakap ia merbahaya? Dah nama pun penyakit kan, mana ada penyakit yang tak merbahaya. Betul tak aku cakap ni? Tapi kan,  nak tahu bahaya atau tidak meh pakat² tengok kuman² resdung (KLIK) ni. Aku jamin stamp cop SIRIM ....lepas je korang tengok gerenti korang akan tarik nafas dalam² 32 batu nautika ke perdu paru² milik sendirian berhad korang punya tu.

Well, korang tahu tak apa itu resdung?
Istilah Perubatan Tradisional: Ia merupakan kerengsangan hidung yang boleh menyebabkan hidung dan organ-organ lain menjadi gatal dan menimbulkan ketidakselesaan.

Istilah Saintifik: Merupakan virus kanser yang hidup di bawah lapisan kulit. Ia mengalirkan darah kotor yang menjadi punca kepada kerosakan kulit muka. Virus ini turut mengalir bersama darah yang boleh menjadi punca kepada kerosakan organ-organ tertentu dalam badan.
Ramai yang tak sedar dan tak tahu yang diri  sebenarnya mempunyai resdung. Bagaimana nak mengenalpasti yang korang atau seseorang itu mempunyai masalah resdung? Ok, kat bawah ni beberapa simptom yang dikenalpasti sebagai pengidap penyakit resdung.
  • Hidung sering tersumbat.
  • Mempunyai lendir dari hidung dan tekak.
  • Sakit atau rasa berat muka terutama di antara kawasan mata.
  • Sakit tekak yang berpanjangan berulang.
  • Demam dan rasa tidak sedap badan yang berpanjangan.
  • Kerap bersin terutamanya pada waktu pagi dan gatal² hidung.
  • Tumbuh jerawat dan anggota badan.
  • Nafas berbau.
  • Kulit kepala berkelumumuran, rambut gugur dan gatal.
  • Sering berasa sakit kepala, pening dan migrain.
Tanda-tanda diatas mungkin muncul secara berulang terutama di waktu pagi, cuaca sejuk, tempat berhabuk, selepas mengambil makanan laut, belacan, budu, cencalok dan sebagainya. Sekiranya anda mempunyai tanda-tanda tersebut, kebarangkalian anda mempunyai penyakit resdung dan jika dibiar belarutan, masalah resdung boleh menyebabkan kecacatan. Sehingga memerlukan rawatan pembedahan yang mana kosnya lebih tinggi.

Kalau korang atau orang² kesayangan korang ada simptom² kat atas bermakna mereka sedang mengidap penyakit resdung. Kalau tak diubati boleh mendatangkan bahaya kepada kesihatan mereka.

Kenapa aku kata bahaya?
Salah satu punca gejala resdung adalah akibat jangkitan bakteria keatas hidung dan rongga disekelilingnya. Penyakit resdung juga dikenali 'sinusitis'. Ramai yang tidak memandang serius tentang penyakit ini tapi sebenarnya boleh mendatangkan bahaya kepada penghidapnya. 

Resdung yang tidak dirawat dengan sempurna boleh mengakibatkan komplikasi serius terhadap pengidapnya, baik kepada kanak² mahupun orang dewasa.
  • Kanak²
Resdung di kalangan kanak² menyebabkan ia merebak ke dalam mata, mengakibatkan jangkitan sellulitis dan nanah (abses) mata. Sekiranya ia dibiarkan, ia boleh menyebabkan mata menjadi buta. Punca yang menyebabkan kanak-kanak berisiko menjadi buta kerana dinding pemisah ethmoid dengan mata sangat tipis di mana sinus frontal mereka masih belum terbentuk. Sehubungan itu nanah akan dikeluarkan dari rongga mata. Pada tahap kritikal doktor akan membuat satu laluan supaya cecair dari sinus ethmoid dapat dikeluarkan dari hidung dan ia tidak bertakung lagi.
  • Dewasa
Bagi orang dewasa, nanah dari sinus frontal tidak dapat keluar dari hidung dan akan masuk memenuhi ruang dalam otak. Dinding pemisah ini menjadi semakin tebal dan sinus frontal telah terbentuk dengan sempurna. Bagaimanapun, keadaan ini mengakibatkan ostia mudah tersumbat. Bahagian sinus maxilla merupakan kawasan yang sering dijangkiti resdung, tetapi komplikasinya amat jarang berlaku.

Ini kerana nanah tidak boleh menembusi dinding maxilla yang tebal. Namun, sekiranya nanah merebak ke dalam otak, pesakit perlu menjalani pembedahan sinus frontal dan pembedahan neurosurgery.

Apa yang lebih menakutkan, jika dibiarkan tanpa sebarang rawatan, resdung sebenarnya boleh mengundang maut akibat masalah komplikasi pada otak.



Wealhty wellnes SII Formula | Rawatan resdung tanpa terapi
Untuk keterangan lanjut: call/whatsapp
019-2038292 [Amir Aiman Akashah]

RM105 Semenanjung
RM110 Sabah dan Sarawak
Sekotak ade 20 sachet untuk 20 hari


Walau bagaimanapun, aku yakin....setiap penyakit ada ubat penyembuhnya. Aku tengok ada pelbagai cara perubatan dan berbagai jenis ubatan yang ada untuk mengubati penyakit resdung ini. Baik secara tradisional mahupun secara moden. Ikhtiar itu perlu. Untuk menyembuhkannya serah sahaja pada Allah SWT. Dia sahaja yang mampu dan berkuasa untuk menyembuhkan penyakit. Keyakinan itu perlu ada dalam hati kita sentiasa.

Ikhtiar (usaha) - doa - tawakal.  Bila dah ikhtiar maka berdoalah bersungguh² kerana doa itulah senjata yang paling ampuh dalam menghapuskan dan menyembuhkan penyakit² yang dihadapi. Seterusnya, bertawakal la kepada Dia sepenuhnya. 

Jazakallah.



Support us MansuhPBS

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Kecoh pasal memancing dikenakan lesen tahun 2015.



Kecoh laman sosial pasal memancing dikenakan lesen tahun 2015 | Sejak pecah berita yang dibuat oleh sebuah laman blog tentang pemancing kini perlu ada lesen untuk memancing tahun 2015 maka penuh la laman² sosial seperti muka buku, twitter dan wassap memuat naik isu tersebut. 

Bagi rakyat marhean terutamanya kaki pancing, tindakan mengenakan lesen memancing terhadap pemancing (walaupun diperingkat cadangan dan kajian) yang dicadangkan oleh Jabatan Perikanan, namun ia dilihat sebagai salah satu cara pihak kerajaan Dato Sri Najib Razak cuba memeras rakyat marhean. Polisi ini amat² tidak disenangi oleh geng² pemancing terutamanya kaki pancing tegar.

Sehinggakan ada pengguna² laman sosial seperti facebook yang menggunakan DP 'kami bantah penggunaan lesen memancing' sebagai tanda solidariti mereka terhadap nasib kaki pemancing seluruh tanah melayu ni.



Isu ini bukan sahaja dapat menyatukan geng² kaki pancing seluruh pelosok tanah melayu, malahan polisi yang cuba diangkat oleh Jabatan Perikanan yang terletak dibawah Kementerian Pertanian dan Asas Tani ini siap jadi viral dan troll pengguna laman sosial.

Para pengguna media sosial seakan² cuba memberi tekanan kepada pihak berkuasa berkenaan dan kerajaan pusat agar menimbang tara polisi tersebut sebelum ia benar² dilaksanakan.

Antara troll yang sempat berada dalam radar pengesan aku.

Tak sangka, meran a.k.a Armran orang yang pertama dapat lesen memancing. 
Aku syak meran ni mesti pakai orang dalam. 
Sampai ke sungai bapak polisi pi cari......ko jangan memain.....HaHaHa!
Lari jangan tak lari.......lesen memancing punya pasal....macam² hal
Kat bawah ni pula pertanyaan dari hati yang tulus seorang marhean yang sememangnya kaki pancing mungkin.



Aku rasa bersepah lagi kot troll² yang menjadi viral kat media sosial. Korang boleh terjah pages geng² kaki pancing yang ada di muka buku untuk selami rintihan jiwa mereka sekiranya polisi ini benar² dilaksanakan kelak. 

Aku ni bukan kaki pancing tegar, tetapi sesekali tu sekiranya ada kawan yang kaki pancing ajak memancing nak juga aku rasa nikmat memegang joran dan menaikkan ikan. Kalau kerana tu pun aku kena buat lesen alamatnya kirim salam je la. Tak kuasa aku nak melayan cengkadak kerajaan.

Aku cuba godek² HDD....cari gambar aku yang berplastik atas kepala berhujan memegang joran di jambatan Marang setahun yang lalu untuk paparan eksklusif kornea korang....tapi sayang, dah takde dalam simpanan. Korang memang takde luck la...apa.....Ingat memancing je ke kena ada luck, nak tengok gambar aku yang limited edition tu pun korang perlu luck juga tau....HaHaHa!

Start next year (2015), jika benar ura² nak memancing kena ada lesen....tak kira la....memancing laut dalam ke, laut tohor ke, kolam buatan ke.....tasik atau sungai....sesungguhnya polisi sedemikian betul² satu cobaan dan dugaan buat kaki pancing.

Namun, masih ada berita gembira buat kaki pancing.....memancing awek je masih belum memerlukan lesen. Tetapiiiiiiiii!! ia hanya termaktub untuk si 'bujang senang' sahaja....bagi laki² yang dah punya isterilesen dari isteri² diperlukan sebelum memancing awek.....KihKihKih!

Apa pun....aku harap kerajaan Dato Sri Najib Razak betul lagi benar untuk berpegang pada tagline kerajaan yang beliau warisi....mendengar denyut nadi rakyat dan mendahulukan rakyat seperti mana slogan yang selalu disembangkan ❝rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan.....Ayat penutup kena skema dewan bahasa dan pustaka sikit....kalau tak, nanti aku kena 'sudi'....HiHiHi!

Jazakallah.


Support us MansuhPBS

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Sunday, 14 December 2014

Di saat nafas dipenghujung hela

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة



Di saat nafas dipenghujung hela...
Ingin kau disampingku,
Temani aku di akhir² waktu ku...
Agar hilang segala resah...
Agar lenyap seluruh gundah...

Ku dakap bayangan wajahmu dalam kedinginan malamku...
Agar mimpi indah betah menghiasi lenaku...

Oh, betapa sakitnya merindu...
Bagai tertusuk tajamnya sembilu...
Sebak didadaku,
Sesak dijiwaku.

Ku ingin bahagiakan mu...
Ku ingin warnai hidup mu...
Namun takdir itu bukan milik ku.

Di saat nafas dipenghujung hela....
Berikan aku perkhabaran gembira,
Cinta itu masih ada....
Masih mekar dijiwa,
Mengharumkan dunia kita selamanya

[Munsyi Love]




Support us MansuhPBS

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Alumni ex-follower Sharifah Sofia Syed Rashid ditubuhkan



Alumni ex-follower Sharifah Sofia Syed Rashid ditubuhkan | Macam tak percaya pula bila masa tengah jejalan kat muka buku semalam tetiba terserempak dengan pages alumni ex-follower Sharifah Sofia Syed Rashid. Sesiapa yang pernah mengikuti cerita ceriti ceritu tentang kemisterian kehilangan MH370 dan tragedi MH17 ditembak jatuh tentu afdal dah dengan nama Sharifah Sofia Syed Rashid a.k.a Kapten Sharifah Sofia Syed Rashid. 

Berdasarkan maklumat, pages Sharifah Sofia Syed RashidSharifah Sofia Syed Rashid IISharifah Sofia Syed Rashid III dan pages Kapten Sharifah Sofia Syed Rashid telah pun tidak aktif atau bahasa paling best, 'hilang dari radar' (aku pun tak perasan sejak bila pages tersebut dinyahaktifkan) kerana 'maklumat' yang telah publish di wall tersebut telah dipertikaikan oleh ramai marhean yang mengikuti pages tersebut. Apa yang disalurkan seperti memberi harapan palsu kepada orang ramai terutamanya buat waris² mangsa MH370 dan MH17

Kewujudan pages Alumni ex-follower Sharifah Sofia Syed Rashid tersebut adalah bertujuan untuk membuka pekung manusia yang berselindung disebalik nama Sharifah Sofia Syed Rashid serta menyedarkan orang ramai tentang auta² beliau tentang MH370 dan MH17.


Sama tapi tak serupa. Ini adalah pages untuk Alumni ex-follower Sharifah Sofia Syed Rashid yang dikendalikan oleh individu yang tidak dikenali.

Aku dulu²an ada juga la follow story mori dari admin pages yang aku bold kan kat atas tu pasal kemisterian kehilangan MH370 dan kisah menyayat hati yang berlaku ke atas batang tubuh MH17, tetapi....lama kelamaan aku rasa bagaikan telah dikencing secara marothon oleh admin tersebut. Jadi, aku buat donno je la. Banyak cerita a.k.a maklumat yang disampaikan bagaikan diawangan dan bagaikan satu kisah imaginasi kanak² rebina. Paling aku takleh blah bila admin tersebut asyik copypaste je ayat Tun M dan maklumat² dari blog² yang bertebaran tapi buat² macam maklumat dan buah fikir itu datang dari kegeniusan beliau sendiri. Mak betul la!

Sejak dari itu aku tidak lagi mengharap cerita penglipur lara dari admin pages Sharifah Sofia Syed RashidSharifah Sofia Syed Rashid IISharifah Sofia Syed Rashid III mahupun pages Kapten Sharifah Sofia Syed Rashid. Sikit punya banyak dia punya pages beb. Engkau ada? HaHaHa...

Sebenarnya, aku dan korang semua boleh fikir secara logik akal dalam apa jua isu yang diketengahan di dunia siber ni. Sebab tu, bukan semua maklumat yang kita dapat di alam maya ni boleh kita telan dan enak makan begitu sahaja. Allah bagi kita akal untuk kita menilai. Berfikir secara rasional bukan emosional. 

Bagi aku, semua tragedi ini adalah konspirasi jahat dajjal² kecil dari luar dan dalam negara sendiri. Semuanya saling berkait antara satu sama lain. Aku yakin, kebenaran tentang MH370 dan MH17 akan tersingkap jua diakhiran. Janji Allah itu pasti. Yang benar tetap benar....yang batil tetap batil. Hebat mana perancangan manusia, hebat lagi perancangan Allah buat kita hambaNYA. 

Salam takziah kepada keluarga mangsa MH370 dan MH17. Al-fatihah untuk mangsa yang beragama Islam. Al-fatihah.

Korang boleh terjah Azahar Zanudin untuk mengetahui lanjut kisah tragedi MH17 secara live dari wall muka buku beliau. Sekian untuk hebahan.

Jazakallah.


Support us MansuhPBS

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Saturday, 13 December 2014

Berdiri kaku seorang aku

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة



Denai perjuangan itu berliku...
Mampukah aku tempuh dengan sabarku?
Atau aku akan turut membatu,
Sama seperti kamu dan semua itu...

Disudut dunia yang kelam dan bisu.
Berdiri kaku seorang aku,
Melayarkan lelah dan lelas hatiku..

Kebenaran masih terperangkap dalam vacuum waktu...
Tewas pada sandiwara nafsu,
Akur pada citra palsu,
Sedangkan mereka....engkau dan aku,
Tiap detik yang berlari laju,
Damba pada cahaya nan satu itu...



Support us MansuhPBS

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.