AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Sunday, 30 November 2014

Surat terbuka Amran Fans buat PM Dato' Seri Najib Tun Razak.





Surat terbuka Amran Fans buat PM Dato' Seri Najib Tun Razak | Aku tak sangka pula yang si Meran (Amran Fans) ni pandai tulis surat separuh rasmi dengan ayat yang boombastik tahap dewata raya. Selalu kalau kat sekolah ada surat rasmi dengan surat tidak rasmi je yang cikgu-cikgi beri. Si Meran ni terlebih advance pula. Dah la surat tu tuju khas kat PM Dato Seri Najib. Memang sentap la seluruh ahli baiah kesultanan tanah melayu apabila membacanya. 

Tapi yang paling aku tak boleh tahan bila baca ayat last dari Meran. Memang tak penah miss dia text nama blogger selebriti yang menjadi kegilaan tahap cadburry sebahagian marhean yang mendiami tanah bani tamin ini.

Well, korang boleh hadamkan penulisan surat terbuka Amran Fans buat PM Dato' Seri Najib Tun Razak ni sambil mengunyah kuaci. Isi surat luahan hati Meran ni ori, sikit pun aku tak edit atau tokak sesuka hati. Jom baca laju² 360km/j.  

Assalamualaikum dan selamat sejahtera ahli ahli Bai'ah semuanya.

Amran selaku Penasihat dan Pengerusi Majlis Majlis Bersatu Amal Sejagat Membawa Muafakat PMM ( Pam Minyak Malaysia ) dengan ini menyokong penuh sepenuh Jiwa , Raga dan Batin Air Barli disetiap usaha Kerajaan Barisan Nasional dibawah kepimpinan YB Dato Seri Najib Al Fadhil Al Hakam Belangkasuka Dewata Raya Penjejak Badai Kuasa Putaran Hikmat Alam 10000HP Sinetron Bawang Putih Bawang Merah Ibnu Razak The Last Airbender untuk menghentikan Subsidi Minyak Petrol RON95 dan Diesel yg bermula 1 Disember 2014 ini .

Walaupun ramai rakyat Malaysia yg masih menentang keputusan Kerajaan ini. Amran nak Dato Seri tahu , disetiap sudut hati mereka masih berharap untuk mendapatkan BR1M. Oleh itu Dato Seri tidak perlu bimbang . Kerajaan masih mampu mengawal mereka. Huhu

Penghapusan subsidi ini sebenarnya banyak membantu Menteri Menteri untuk mereka tidak lagi mengikat perut mereka dengan Batu Karbala akibat Gaji mereka yg sikit dan rendah . Amran faham konsep Hidup Melayu. Dato Seri jangan risau . 

Oleh itu. Amran ingin mencadangkan beberapa perkara dan juga penyelesaian untuk seluruh perancangan Kerajaan di masa hadapan . Jika Dato Seri tidak keberatan . Ini adalah beberapa sedikit luahan hati dari Amran . Amran harap Dato Seri Pertimbangkan . 

1. ( Naikkan Harga Minyak lebih Mahal lagi )

Jika di Negara-Negara pengeluar Minyak , mereka menjual minyak lebih murah dari Negara kita . Amran cadangkan Dato Seri naikkan lagi harga minyak supaya rakyat tahu Negara kita bukan lagi Negara pengeluaran Minyak . Tetapi Negara kita ialah Penternak Ikan Jerung dan Pengeluar Warga Asing .

2. ( Tukar Konsep Minyak Win-Win Ceketeon )

Kualiti minyak yg dikeluarkan oleh Malaysia perlu di ubah kepada Formula Sains Sekolah Rendah darjah 5 bagi menampakkan lagi tahap Akal Minda Hassan Hussein Malik Al Bana Al Daungu . Contoh :- Semakin bertambah minyak A Semakin Bertambah Minyak B dan juga Hipotesis Minyak ini telah membuktikan bahawa Minyak A lebih bermutu dari Minyak B .

3. ( Bina lebih banyak lagi tempat peluang pekerjaan Oil And Gas demi rakyat untuk mencapai cita cita Amran nak ade Kereta Vios )

Nampak macam tak logik . Tapi sebenarnya ini juga adalah 1 langkah menolong rakyat. Kesenangan Amran adalah kesenangan rakyat. Oleh itu Amran harap Dato Seri dapat lah membina lebih banyak lagi Stesen Petrol Pam di Malaysia dan juga Rumah pelacuran , Pusat urut, Urut pusat , Pusat urat pusat , Korek pusat cium dan bau .

Akhir kata. Saya Amran Sukarjo Wudhoyono berjawatan seperti di atas . Berharap Dato Seri dapat merealisasikan impian dan harapan seluruh rakyat Malaysia yg telah Amran sebutkan diatas. Salam 1 Malaysia dan Salam kesayanganku Hanis Zalikha Muahhh Cikedd . Huhu
Berdasarkan kepada kegeniusan serembrum korang, rasa² nya la kan...berapakah markah untuk surat Meran ni? HaHaHa!!

Bila baca komen² kat status wall Meran tu aku secara sengaja telah membuat senaman muka. Kini, keremajaan pada kulit wajah aku semakin menyerlah....Tobat baq ang! HaHaHa!

Aku bangga ngan ko meran..sejak minum susu cap Dugro and susu Snow peningkatan sel2 kepala hotak kau makin maju dan berkembang..ini amat memberangsangkan seiring dengan peningkatan harga mintak petrol nanti..u are owsem meran.
Nasib baik aku simpan dh minyak 10 ringgit dalam botol kat bawah rmh aku....cukup 20 tahun...mesti nilai minyak tu melambong tinggi...(nampaknya pelaburan minyak bakal menenggelamkn pelaburan emas)

Kalau korang nak baca banyak lagi komen² tahap gaban korang boleh terjah wall Amran Fans yang lemak berkrim disukai oleh Yana Shamsudin yang comei lote.

Siapa yang tak kenal Meran bukan facebooker yang sejati.

Sekian. Harap maklong.


Support us MansuhPBS

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Harga baru RON95, RON97 dan Diesel berkuat kuasa 1 Disember 2014





Harga baru bagi RON95, RON97 dan Diesel berkuat kuasa 1 Disember 2014Pengumuman penyelarasan harga runcit baru bagi petrol dan diesel ini mungkin akan membawa persepsi yang berbeda di kalangan marhean.....mungkin ada yang gumbira.....mungkin ada yang berhiba dan mungkin juga ada yang buat donno je...

Kepada penyokong tegar kerajaan, berita ini bakal memberi mereka 'peluru' baru untuk berhadapan dengan penyokong oposisi. Namun mereka perlu berhati² kerana semua ini mungkin bersifat sementara dan ianya tidak mampu mengubah segala.


Notis harga baru ini mulai berlegar² di dalam aplikasi whatsApp, wechat dan blog² yang hot and spicy.

Mulai 1 Disember 2014 nanti harga runcit bagi RON97 akan diturunkan sebanyak 9 sen seliter kepada RM2.46. Penurunan sebanyak dua kali dalam tempoh masa sebulan. 

Tapi sayang beb, asal pergi stesen minyak je pasti kat pum minyak ada tanda macam gambar kat bawah ni. Ni aku rembat gambar abang Tolahah Muda, masa aku isi minyak semalam aku lupa nak snap sekeping dua. Kat bandar Chukai pun takde stok yang power cenggini.  Sebab apa ye? Kat tempat korang macam mana pula?


kredit foto: Tolahah Muda
Manakala bagi harga runcit petrol RON95 akan diturunkan sebanyak 4 sen seliter kepada RM2.26 seliter. Ini adalah penurunan yang pertama sejak kejatuhan harga minyak dipasaran dunia beberapa bulan yang lepas. Ok la tu kan, dari tak turun langsung. 4 sen pun ok kot. Korang kumpul 4 sen tiap² kali isi minyak rasanya ...... rasanya.... rasanya korang je yang boleh rasa kot...HaHaHa!

Walau bagaimanapun, harga runcit bagi diesel tidak diturunkan tetapi dinaikkan. Harga runcit baru bagi diesel dinaikkan sebanyak 3 sen seliter. Harga jualan bagi diesel RM2.23 seliter bebanding sebelum ini RM2.20 seliter. Relaks santai la beb, naik 3 sen je pun. Naik 3 sen tak kan nak kecoh, yang turun tak nak pula heboh.....HiHiHi....macam kenal je ayat cengitu kan? 

So, nanti akan ada yang naik dan ada yang turun. Masing² boleh buat kira²...kali bahagi tolak tambah untuk kelangsungan hidup enjin kenderaan memasing.

Untuk makluman, harga petrol RON95 dan diesel kat atas tu dijual tanpa subsidi langsung. Zero subsidi. Korang jangan lupa pula. Bermula 1 Disember 2014 kerajaan telah memutuskan untuk menghentikan semua subsidi bahan api petrol dan diesel. Untuk remind balik knowledge, korang boleh baca SINI atau SINI. Jadi, jangan nak bergumbira sangat la ye dengan penurunan tu....nak meloncat gumbira sekali pun mohon cover, bukan apa....takut nanti terpeleot pula.

Antara RON95 dan RON97 tak banyak pun beza. 20 sen je beza untuk seliter. Kualiti berbeza tapi harga tak jauh beza. Jadi pepandai la ye buat pertimbangan yang sewajarnya untuk enjin kenderaan korang. 

Aku rasa....aku rasa la kan.....mula Disember nanti aku nak bagi Bumblebee aku telan RON97 semula. Kasi dia punya prestasi kembali ke jalan yang diredhai oleh Perodua....HiHiHi....Apa ada hal, masing² punya wallet masing² tuang la RON mana yang menjadi pilihan...

Aku harap takde yang beratur panjang sebelum tanggal 1 Disember 2014 kat mana² stesen minyak setelah baca entri blog aku ni. Harap korang stay cool and calm.

Aku rasa, kebanyakkan marhean dah lali dengan sepak terajang sang penguasa. Apa yang ada depan mata mereka hadap sahaja tanpa banyak bicara....Undi mereka untuk next PRU tetap menjadi rahsia. Hmmmmmm....rahsia ke? Ok....Biar la rahsia.......

Jazakallah.



Support us MansuhPBS


___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Saturday, 15 November 2014

Hulurkan tangan demi sebuah kehidupan.




Hulurkan tangan demi sebuah kehidupan. Hebahan ini buat warga yang prihatin. Marilah sama-sama kita membantu anak² yatim piatu ini demi kelangsungan hidup mereka adik beradik. 

Sedikit info untuk makluman u all semua yang sudi singgah blog aku ni berkenaan anak² yatim piatu ini.
  • Kematian ibunya baru² ini tanggal 7hb NOV 2014. 
  • Ayah mereka sudah lama meninggal dunia. 
  • Sekarang tinggal bersama² datuk dan nenek yang tidak bekerja.
Adik-beradik ini memerlukan bantuan dari kita semua. Usah ditanya dimanakah pusat zakat, jabatan agama, wakil rakyat dan sebagainya....Itu urusan mereka, pepandai la nanti mereka tunaikan tanggungjawab mereka. Elakkan perbahas isu yang remeh temeh disini. 

Kepada u all yang sudi menghulurkan bantuan buat anak² yatim piatu ini boleh la hulurkan sekadar yang termampu. 



Hulurkan bantuan buat mereka.
Alamat: No 343, Kg Chekeli, Dewan Beta 15100, Kota Bharu Kelantan.

Akaun: Izah Badriah bt Bahador (anak sulung 16 tahun) 0310029000579201 BSN. 

No.Tel: 01122032567 Alias Mohamed (bapa saudara)

Bantulah mereka. Semoga Allah permudahkan jalan hidup anak² ini. 

Sharing is caring.

Jazakallah.



Support us MansuhPBS

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Wednesday, 12 November 2014

A Picture Speaks a Thousand Words | Wordless Wednesday #47

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Wordless Wednesday - Biar sahaja gambar yang berbicara. Terpulang pada sahabat-sahabat untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya. 


Sahabat-sahabat boleh juga ke Digital Raudhah Photography untuk melihat hasil berphotography yang tak seberapa dari akutukang gambar nubis kubis tahap teletubbies.
 
Jazakallah fiikum.



Support us MansuhPBS


___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Sunday, 9 November 2014

Kebocoran Matematik kertas 2 SPM 2014 tidak benar.





Kebocoran Matematik Kertas 2 SPM 2014 tidak benar | Isu ni dah jadi viral dekat facebook dan media sosial yang lain. Berdebar dah semua calon SPM 2014. Takut kena mengulang paper maths tersebut macam adik² diorang yang terpaksa mengulang paper Maths kertas 2, Bahasa Tamil, Science dan Bahasa Inggeris masa exam UPSR yang lepas.

Cuak beb kalau kena mengulang ni. Boleh menganggu gugat konsentrasi untuk menjawab paper yang lain² dan feeling² untuk merasai nikmat 'merdeka' yang sebenar buat seorang pelajar. 

Muktahir ni, aku tengok kegilaan orang kita menge-share something kat facebook dan media dah sampai tahap meroyan mencadburry buta. Asal boleh tekan button 'share' atau 'kongsi'.....suka hati pankreas dia je nak tekan.....tak selidik dulu fakta atau auta bende alah yang hendak dikongsi itu. Semua pakat berlumba² nak jadi penyalur maklumat yang utama dan terhebat dekat planet bumi ini. Dalam penyebaran kebocoran Matematik kertas SPM 2014 yang lepas pun tak terkecuali.

Tukang yang up isu tanpa bukti dan fakta yang sahih dah terang² individu yang mempunyai masalah jiwa yang kronik.....mental problem....kita yang tak tahu kebenaran sesuatu isu terus sahaja share. Yang tak boleh blah bila ramai yang komen macam dia good².....duk caci maki orang lain atas sesuatu yang dia sendiri kabur......fitnah akhir zaman!

Berbalik pada topik. Kebocoran Matematik kertas 2 SPM 2014 tidak benar sepertimana yang di dakwa-dakwi oleh sesetengah pihak. Penafian telah dibuat oleh pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) berdasarkan kenyataan akhbar yang dikeluarkan. Korang boleh klik KENYATAAN AKHBAR PENAFIAN DAKWAAN KEBOCORAN KERTAS PEPERIKSAAN DAN ULANGAN KERTAS 2 MATHEMATICS SPM 2014 untuk maklumat lanjut.



Jika penafian tersebut tidak benar, itu urusan mereka (orang² KPM) dengan Tuhan mereka. Jawab la nanti di masyhar kelak. Berdasarkan kenyataan akhbar dari KPM diharap calon² SPM, guru, ibu bapa dan orang awam dapat berlapang dada dan berhusnuzon. 

Sharing is caring.

Jazakallah.




Support us MansuhPBS


___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Saturday, 8 November 2014

Selepas 12 Tahun Ada Apa Dengan Cinta?




Rangga dan Cinta dipertemukan semula selepas 12 Tahun 'Ada Apa Dengan Cinta?' | Tentu ramai yang tahu pesona percintaan serta persahabatan antara Rangga (Nicholas Saputra) dengan Cinta (Dian Sastrowardoyo) dalam sekuel 'Ada Apa Dengan Cinta?' (AADC). Kisah persahabatan dan percintaan yang menjadi fenomena tahun 2002. Siapa yang pernah lalui era AADC ni tentu akan merasai kehebatan auranya. 



Kemuncak kepada sekuel AADC 2002 adalah saat perpisahan antara Rangga dan Cinta di lapangan terbang. Rangga ketika itu ingin meneruskan pengajiannya di Amerika Syarikat. Ramai gadis yang menitis air mata masa menonton part kat lapangan tu. Very touching scene tersebut.....eleh....tak nangis kunon....tak payah konar baring la dengan aku...

Kini, setelah 12 tahun Rangga dan Cinta terpisah akhirnya LINE Indonesia (Aplikasi Pemesejan sosial) menyatukan mereka kembali dalam drama mini Ada Apa Dengan Cinta 2014. 12 tahun bukan satu tempoh masa yang singkat beb......macam² yang dilalui....Rangga selepas habis study telah menjadi wartawan kat New York, Amerika Syarikat. Part yang paling aku teruja tengok video drama mini Ada Apa Dengan Cinta 2014 ni masa Rangga tengah pegang kamera Canon 5D berlenskan lemang putih. Perhhhhhhh.....rasa macam aku pula yang jadi Rangga sekejap....HaHaHa....

Cinta? Dia bekerja dengan sebuah majalah terkemuka di Jakarta, Indonesia. Makin ayu Cinta sekarang beb.....pelakon² asal AADC seperti Alya yang dilakonkan Ladya Cherill, Carmen (Adinia Wirasti), Maura (Titi Kamal), dan Milly (Sissy Priscillia) turut sama menjayakan drama mini AADC 2014.

Siapa yang tengok drama mini AADC 2014 pasti akan mengulit kenangan. Sumpah akan cari DVD AADC edisi 2002 yang tersimpan di dalam kotak atau tin biskut. 

Tapi siyes beb......Apa yang Rangga titipkan dalam puisi dia lewat AADC 2002 benar² jadi kenytaan bila mana drama mini AADC 2014 ini terhasil. Korang tahu tak puisi Rangga yang mana satu aku maksudkan? HeHeHe (gelak gedik). Aku yakin korang tak kan ingat punya....

Well, baru dua hari (6 November) drama mini AADC 2014 dimuat naik di youtube LINE Indonesia, sekuel itu telah mengumpul 1,437,360 tontonan. Ramai peminat yang meninggalkan komen meminta agar drama mini 2014 ini diangkat menjadi versi penuh. Macam² komen ada. Kelakar je bila baca.....HaHaHa...Tapi kan, kalau betul ada kesinambungan AADC pun macam best je....macam sedap je.....kan? kan? kan?

Nah, aku belanja korang klip video drama mini Ada Apa Dengan Cinta 2014. Harap korang boleh feeling² macam korang feeling tengok AADC sebelom ni.


video


Khas buat darling² dan arjuna beta yang suka singgah blog aku ni, ❝Bahagia tetap ada andai kita percaya pada cinta dan takdirnya.❞  ..... amacam? aku boleh jadi Rangga tak dengan ayat jiwang begitu? HaHaHa.....

Semoga korang terhibur.

Sharing is caring.





Support us MansuhPBS


___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Tutorial pengunaan Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) untuk guru [Vol.3]




Sesi persekolahan tahun ini dah pun nak sampai ke garisan penamat. 

Setiap kali usai peperiksaan dijalankan, rakan pendidik akan sibuk sampai tak cukup oksigen. Setelah menyemak kertas jawapan pelajar, rakan² pendidik perlu mengisi markah pelajar ke dalam perisian Sistem Analisis Penilaian Sekolah (SAPS) yang telah dibangunkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia.

Bagi mengurangkan keketatan perasaan serta jiwa raga para rakan pendidik, aku sediakan Tutorial penggunaan Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah [Vol.3] untuk rujukan dan panduan. 

Klik link di bawah untuk rakan² pendidik yang masih baru menggunakan aplikasi Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS).


Tutorial Panduan Mengisi Markah Peperiksaan ke dalam Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS).

  • Langkah 1  Login masuk ke sistem SAPS
        Masukkan id pengguna ----> Masuk password ----> Login

[*sekirannya lupa id pengguna dan password boleh dapatkan dengan setiausaha SAPS sekolah masing².]

  • Langkah 2 | Markah peperiksaan.
Klik Menu Guru MP ----> klik markah peperiksaan ----> Ruangan masuk markah anda klik pada link mata pelajaran 


  • Langkah 3 | Key in markah peperiksaan (store presedure)
        - Isi markah pelajar dalam ruangan yang disediakan.
        - Tanda TH (TIDAK HADIR) bagi pelajar yang tidak hadir semasa peperiksaan.
        - Tekan SIMPAN REKOD setelah siap.


Setelah rekod di simpan. Anda akan kembali semula ke layer seperti langkah 1. Anda boleh teruskan mengisi markah untuk matapelajaran yang lain atau boleh logout sementara.

Untuk makluman rakan² pendidik, guru kelas boleh menyemak senarai mata pelajaran yang telah disi markah atau belum. 
  • Langkah 4 | Semak key in markah kelas
Klik Menu Guru Kelas ----> Klik Semak key in markah ----> lihat status markah. Jika button warna HIJAU itu menandakan pengisian markah telah sukses.



  • Langkah 5 | Semak Slip Peperiksaan - Catat kedatangan - Tulis ulasan
        Klik Menu Guru Kelas ----> Peperiksaan ----> Slip peperiksaan  ----> Ulasan



  •   Langkah 6 | Isi kedatangan - buat ulasan
          - Catat kedatangan. Anggarkan kedatangan murid 
          - Buat ulasan guru.
          - Klik pada butang HANTAR


  • Langkah 7 | Cetak Slip Peperiksaan
        Klik Menu Guru Kelas ----> Peperiksaan ----> Slip peperiksaan  ----> Cetak semua


Sila klik pada gambar untuk tumbesarannya. Sila jangan seksa kornea anda.....HeHeHe...Well, siap sudah ketiga² Tutorial penggunaan Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah yang aku kayuh secara marothonHope ianya berguna kepada rakan pendidik semua. 

Jika ada kemusykilan atau penambahbaikan di masa² akan datang, sila komen diruangan komen yang disediakan.  Sesungguhnya komen, kritik dan saranan dari anda semua adalah makan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sharing is caring.

Jazakallah. 

Support us MansuhPBS


___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Kalendar Cuti Umum Dan Takwin Persekolahan 2015




Kalendar 2015 dan Cuti Umum Malaysia | Tahun 2014 dah semakin menuju ke garisan penamat. Hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi (kurang lebih 59 hari) untuk kita semua melangkah ke tahun 2015 (itu pun kalau dipanjangkan umur dengan izin Allah ta'ala)

Kalendar dan jadual cuti umum 2015 serta takwin cuti sekolah 2015 telah pun dikeluarkan. Lepas ni boleh la pakat buat kira² duit gaji dan plan percutian apa yang patut bersama keluarga, sahabat handai, rakan sekerja, rakan sekampus serta orang yang tersayang untuk perancangan strategik kehidupan tahun 2015.

Tahun 2015, banyak cuti hujung minggu yang panjang. Macam best je....macam sedap je.....marbelestos!


Jadual Cuti Umum 2015 Malaysia

Takwin Persekolahan 2015 | Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) telah pun mengeluarkan takwin persekolahan 2015 di websitenya. Berikut adalah jadual rasmi cuti persekolahan tahun 2015 yang telah dikeluarkan oleh pihak KPM.

 PERINCIAN TAKWIN PERSEKOLAH TAHUN 2015 KUMPULAN A


 PERINCIAN TAKWIN PERSEKOLAH TAHUN 2015 KUMPULAN B


Well, perancangan percutian tahun ni yang aku plan dari tahun lepas alhamdulillah semua sukses. Ada juga yang tak plan tapi sebab murah rezeki percutian tu pakai jadi dengan sendiri. 

Lepas ni boleh dah aku buat kira² wang negara dan pikiaq tang mana lagi tempat percutian aku dengan kawan² photographer serta keluarga boleh terjah.

Oh ya, tahun depan dah start GST kan? Hmmmmmmmmm......mana pula kalkulator ni....hilang pula dia...



Support us MansuhPBS


___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Friday, 7 November 2014

Tutorial pengunaan Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) untuk guru [Vol.2]




Sekarang ni musim demam SAPS. Musim ramai rakan² pendidik yang muka ketat. Al-maklum la kan, dah nak ke penghujung tahun. Banyak la kerja buat yang perlu diberesi. Sakit kepala...wase fening²...tak cukup rehat dan sebagainya itu dah lumrah. Bak kata orang²,  Alah bisa, tegal biasa.❞. 


Walaupun server SAPS slow like siput cadburry, terpaksa la kena hadap juga. Betul tak? Well, kali ni aku nak kongsi dengan semua macam mana nak isi markah TOV dan ETR pelajar dalam SAPS sebelum markah peperiksaan di isi dan slip peperiksaan di print out untuk diserahkan kepada ibu bapa pelajar untuk semakan dan rujukan mereka.

Sebelum rakan² pendidik follow step² Panduan Memasukkan Markah TOV dan ETR ini. Rakan² pendidik terjah dulu entri sebelum ini, Tutorial pengunaan Sistem Analisis Penilaian Sekolah (SAPS) untuk guru [Vol.1]

Panduan Memasukkan Markah TOV dan ETR.

Seperti biasa, rakan² pendidik perlu login terlebih dahulu ke dalam sistem. Klik login untuk terjah masuk. Setelah login masuk, rakan² pendidik follow step² kat bawah.
  •  Langkah  1 | Masukan markah TOV/ETR
           Klik Menu Guru MP ----> klik  Masukan markah TOV/ETR  


  • Langkah 2 | Kemudian, akan terpapar satu page seperti di bawah. Ikuti langkah seterusnya. (klik gambar untuk tumbesaran)
         Isi TOV ----> Isi sasaran (ERT) ----> Klik Simpan target


  • Langkah 3 | Semak key in TOV/ETR
          Klik Menu Semakan ----> Semak Key-in TOV 



Bilangan jumlah TOV dan ETR hendaklah matching dengan jumlah bilangan pelajar yang telah di key in. Sekiranya ralat berlaku, maka button STATUS akan berwarna MERAH manakala bagi markah yang sukses button akan bertukar menjadi warna HIJAU

Pengisian tidak sukses mungkin disebabkan oleh pelajar telah berpindah ke sekolah baru tetapi namanya masih berada dalam sistem disekolah lama. Oleh yang demikian, guru kelas hendaklah menghapuskan nama pelajar tersebut dari sistem APDM terlebih dahulu. 

Kemungkinan yang kedua, ada rakan pendidik yang telah tercicir markah pelajar semasa pengisian. 

Jika button STATUS masih lagi berwarna MERAH setelah penelitian semula dibuat, rakan² pendidik boleh rujuk Setiausaha SAPS sekolah masing² untuk mengutarakan masalah yang ada atau hubungi HELDESK SAPS di talian 03-8872 1604 untuk aduan. 

Semoga sedikit pengkongsian ini memberi manfaat buat semua.

Sharing is Caring.

Jazakallah.


Support us MansuhPBS


___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Tutorial pengunaan Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) untuk guru [Vol.1]





Memandangkan aplikasi Sistem Analisis peperiksaan Sekolah ( SAPS) ini digunakan hanya 6 kali setahun memungkinkan ada antara rakan² pendidik yang lupa step² untuk pengggunaannya. 

Tambahan pula, terlalu banyak aplikasi online Kementerian Pelajaran Malaysia yang perlu rakan² pendidik terjah dan kerjakan.

Jadi, untuk mengurangkan ketat serembrum rakan² pendidik maka tutorial ini dihasilkan. Harap bermanfaat untuk semua. Segala maklum balas boleh diajukan diruangan komen diakhir entri ni untuk penambahbaikan di masa² akan datang.

Kepada rakan² pendidik, boleh follow tutorial di bawah ni. Tutorial ini hanya untuk panduan daftar mata pelajaran sahaja. Rakan² pendidik boleh klik Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah untuk log masuk.



Tutorial panduan daftar mata pelajaran.
  • Langkah 1  Login masuk ke sistem SAPS
 Masukkan id pengguna ----> Masuk password ----> Login

[*sekirannya lupa id pengguna dan password boleh dapatkan dengan setiausaha SAPS sekolah masing².]


  • Langkah  2 | Pilih Jenis peperiksaan yang hendak dimasukkan markah.
 Pilih tahun ----> Jenis peperiksaan ---> Masuk


  • Langkah 3 | Daftar mata pelajaran
Klik Menu Guru MP ----> Klik Daftar MP ----> Pilih tingkatan ----> pilih kelas ----> Masukan mata pelajaran ----> Masukan jumlah murid dalam kelas ----> tekan hantar




Pastikan semua mata pelajaran teras dan elektif didaftar ke dalam sistem SAPS (Sila rujuk FAQ). Setelah semua mata pelajaran didaftar, rakan² pendidik boleh logout atau teruskan dengan mengisi markah TOV dan ETR.


Diharapkan tutorial ini dapat memberi sedikit sebanyak manfaat buat rakan² pendidik sekalian. Kalau ada yang terkurang tu mohon maaf la yer. Kalau ada cadangan dan maklum balas boleh tinggalkan di ruangan komen yang comei kat bawah entri ni.

Jazakallah.


Support us MansuhPBS


___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.