AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Tuesday, 2 July 2013

TERKINI!!! Gempa bumi Sumatera, Indonesia merbahaya.

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Tadi ada sahabat post kat status muka buku dia yang mengatakan bangunan kat tempat kerja dia macam bergoyang, dia tanya la kot2 ada gempa bumi masa tu.....abg long memang tak rasa apa pun, maklum la kan berada jauh beribu batu nautika dari pusat gegaran. 

Lagipun tak banyak status yang updates pasai gegar2 ni.....mungkin ada gempa bumi tapi tak kuat dan merbahaya mana....Kemungkinan la kot...

Abg long try godek2 Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) untuk cari info ni.....Sah! Memang sah.....gegaran yang menyebabkan bangunan sahabat abg long bergoyang tu memang disebabkan oleh gempa bumi.

| Satu gempa bumi kuat bermagnitud 6.1 skala richter telah berlaku di Utara Sumatera, Indonesia pada pukul 3.37 petang, 02 Julai 2013. Pusat gempa bumi tersebut terletak di latitud 4.7 Utara longitud 96.8 Timur.385km Barat daya Balik Pulau,Pulau Pinang. Gegaran dirasai di Penang, Kedah, Perak, Selangor and Melaka |

Angpa boleh baca kenyataan akhbar kat SINI berkaitan gempa yang berlaku tadi.

Mengikut laporan akhbar Indonesia, sudah dua kematian dilaporkan akibat gempa bumi yang berlaku. Banyak kerosakan yang terjadi seperti keruntuhan bangunan dan sebagainya.


Kemusnahan akibat gempa
Untuk bacaan lanjut kisah gempa bumi ini angpa boleh klik SINI

Patut la jaringan internet seakan mengalami problem dari tadi rupa2 negara jiran kita dilanda gempa bumi.

Tiada amaran tsunami dikeluarkan tetapi langkah berjaga-jaga tetap perlu diutamakan. Untuk perkembangan lanjut tentang gempa bumi ini angpa boleh  layari website Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi.

Abg long harap tiada kemalangan jiwa yang dasat berlaku. Mudah-mudahan tsunami juga tidak berlaku.

Semoga kita semua dipelihara olehNYA.

Jazakallah


Credit Photo: GempaReport.com
___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

1 comment:

  1. sumatera ni selalu je gempa bumi lepas kejadian tsunami dlu... ya Allah!

    ReplyDelete

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.