AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Sunday, 27 January 2013

Berhenti Blogging

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Stop Blogging?
Blog ni tempat abg long berkongsi cerita....berkongsi rasa, berkongsi ilmu yang bermanfaat (ilmu yg tak bermanfaat korang sila abaikan jika ada dalam blog ini). Blog ini juga medium untuk abg long berkongsi pandangan dan pendapat. Ia juga satu saluran untuk abg long berukhuwah fillah. Semua ini tercantum dalam satu kamus atmosfera dimana ia semata-mata untuk mendapat redha dari DIA.

Namun, seperti juga air di lautan, ada pasang dan surut dia. Begitu juga dengan ruang serta peluang untuk abg long bercanda di blog ini. Sayang memang sayang, namun apa daya kita untuk melawan takdir Ilahi. Usaha? Bukan tak berusaha, namun ruang yang ada seakan tidak memberi abg long peluang untu berdada lapang. Tak apa la, redha dengan apa yang termenjelma<----perkataan apakah ini?..HaHaHa..

Sejak akhir2 ini, seakan-akan kayuhan di blog semakin pelahan. Entri pun dah semakin lesu dan tak bermaya. Hari2 yang ada banyak dari tiada.....Ntah la....adakah ini satu kebetulan atau suratan? Atau...mungkinkah? *kabur......Sabar la duhai hati....Setiap benda baru itu ada awal dan akhiran dia. Hidup memang begitu bukan?

Stop blogging? Mampukah? Mau gatal tangan ni nanti nak menari2 kat keyboard ini. Atau segala idea yang ada tidak lagi mampu untuk abg long kongsi sesama kita. Perancangan DIA tentu sahaja yang terbaik. Betui dak?

Selama ni pun abg long berblogging bukan kerana nama....abg long berblogging kerana abg long suka. Ringgit Malaysia? Jika ada pun itu, ia tidak lebih hanya bonus buat seorang blogger.

Jadi, kenapa perlu abg long berhenti?....Memang abg long perlu berhenti. Banyak alasan dan penyebab untuk abg long berhenti. Jika abg long tak mahu, ia tetap akan berlaku. Bak kata Dato' Ct Nurhaliza, "Biarlah Rahsia". Jika abg long bagitahu bermakna ia bukan lagi rahsia. Betui dak?

Ke ada sesapa dikalangan pembaca dan sahabat2 yang rasa nak beli acc blog ni? HiHiHi.....Macam nak jual beli saham or perniagaan pula kan? KahKahKah.....HaHaHa....Gelak2 juga wei, abg long siyes nih! Kalau angpa tak caya angpa mai tengok lobang hidung abg long yang macam terowong Karak nih ha. Memang WAJIB kena berhenti blogging. Orang putih kata STOP BLOGGING.

Tapi mengapa abg long nak berhenti? Merajuk kah abg long dengan blogspot dot com? Putus harap dah ke dengan apa yang ada? Atau.............???. Biarlah rahsia na. HiHiHi.....

Ok la, stop sini dulu. May be entri ini entri yang terakhir untuk dilepakkan kat sini. Abg long kena siap2 berkemas. Kejap lagi abg long dah nak pergi. Nak bawa bersama 'dia' ke sana. Mudah-mudah 'dia' baik2 sahaja. Memang sedih. Tapi apa boleh buatkan. Harap sahabat2 dan pembaca semua happy gud lucky bila lepaking kat teratak abg long yang serba oranje ini.

Ingat, ambil yang perlu sahaja. Yang tak perlu sila abaikan. Cedok dan gali yang baik2 sahaja dari blog ini, yang tak baik tu angpa tinggal buat abg long la na. Tiada manusia pun yang sempurna. Tapi, rokok jenama Semporna memang ramai khalayak yang hisap....*tiada perkaitan...HiHiHi...

Ok la. Noktah dulu. Sudah cukup sudah.





Aci dak? ^_^


Jazakallah fiikum.


___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Friday, 25 January 2013

Blog Pilihan 2013 | Edisi Jejari Suka Mengomen #1

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Bersempena kedatangan tahun 2013 ini abg long nak tepek la blog sahabat2 yang abg long kira mereka adalah antara insan dan sahabat blogger yang paling ohsem dalam kalangan yang ohsem. 

Di atas kesanggupan mereka menelaah ayat2 sengal dan ayat2 ntahapaapantah yang abg long duk tepek tang blog ni serta kerajinan mereka mengomen, maka dengan ini besar la hati, limpa, paru2, tulang spatula dan pankreas abg long untuk mengangkat insan2 terpilih ini menjuarai carta Blog Pilihan 2013 | Edisi Jejari Suka Mengomen #1 secara gilang gemilang (Bajet ramai yang baca blog ni...HaHaHa...).

Jadi, angpa yang singgah dan terjah blog abg long ini adalah dengan ini dititahkan agar menerjah blog ohsem lagi comei mereka yang abg long senaraikan kat bawah ini. Namun begitu, titah ini bukan la sejenis amanat yang perlu anda takuti serta patuhi secara mandatori.

Selamat bertandang dan berukhuwah dengan mereka abg long ucapkan. Just klik sahaja pada header blog di bawah untuk abg long bawa angpa terbang ke teratak mereka.


Fifie

Ainaa

Terima kasih abg long ucapkan buat mereka serta angpa semua kerana sudi singgah dan baca blog abg long yang tak semengah ini. 


Terima kasih daun keladi, Jemput la singgah lagi
Terima kasih daun mengkudu, Sila-sila tinggal komen selalu
Jika kita ukhuwah fillah dan ikhlas maka kita akan dapat kebaikkan dari-Nya. In Shaa Allah. 

Jazakallah fiikum.
___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Wednesday, 23 January 2013

A Picture Speaks a Thousand Words | Wordless Wednesday #11

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Wordless Wednesday - Biar sahaja gambar yang berbicara. Terpulang pada sahabat-sahabat untuk buat intreprestasi dan komen mengenainya. Gambar yang hebat boleh menerangkan segalanya. 










Sahabat-sahabat boleh juga ke Digital Raudhah Photography untuk melihat hasil berphotog yang tak seberapa dari abg long Tukang Gambar newbies kubis.
Jazakallah fiikum.


Photo: Rembat SINI
___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”

Tuesday, 22 January 2013

Ketua atau Pemimpin, dimanakah kita?

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Sekadar untuk renungan kita bersama,

Semua orang layak menjadi KETUA, namun tidak ramai yang layak menjadi PEMIMPIN. Seorang KETUA hanya mampu mengarah dan mendabik dada, bagi seorang PEMIMPIN pula, dia zuhud dan sentiasa rendah diri dalam segala gerak kerja dan ketika. Bagi seorang PEMIMPIN, dia akan memimpin secara terpimpin dan bukan sekadar mengarah serta mencari salah. 

Dimanakah selayaknya kita? tepuk dada, tanya minda.

Renung-renungkan dan selamat beramal.


Nota Diari:
Sila LIKE jika setuju | Sila SHARE jika bermanfaat



___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Monday, 21 January 2013

::kelopak rindu di ungu violet::

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة



aku bisa terlelas hati...
setelah penat aku mengejari kamu
peluang tidak pernah bisa 
memberi aku ruang untuk berdada lapang..

warna-warni semalam berselerakan dalam kelam
aku kebuntuan pada fatamorgana ilusi sepi
dalam cahaya aku teraba-raba
mencari seraut wajah itu
yang pernah hadir dalam diari ku

aku lihat kamu
kamu lihat aku
aku dan kamu makin menjurang
tatkala egois tak pernah temui penamatnya
betah kita sakiti jiwa sendiri
melukai cinta yang dianugerahi

diserambi waktu ku
kelopak-kelopak rindu itu
mekar sepi di ungu violet

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Sunday, 20 January 2013

Bila Sultan berjiwa hamba


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

meremang bulu roma abg long bila baca komen2 kat pages muka buku yang satu ni. Sampai nak menitis airmata pun ada. Rasa terharu, hiba dan syukur duk berlegar2 kat dalam dada. Kalau lah semua pemimpin kita yang bangsa melayu-islam sikap dan sifatnya sebegini sudah pasti hidup penuh kemakmuran di bumi tercinta ini.

Angpa kenai gambaq sapa kat bawah ni? Angpa tau kan zuhud dan wasatiahnya baginda dalam melatari hidup sehari-hari? Biaq sahaja gambaq baginda berbicara.....semoga sultan2 negeri lain yang melebalkan diri mereka sebagai ketua agama mencontohi baik yang ada pada sultan ini. 

Al- Sultan Muhammad V gelar diberi
Sultan berjiwa hamba dan berpekerti tinggi
Indah ugama di dalam diri
Selamanya rakyat kan menyanjungi



Catatan pada gambar ini:- 
Tuanku Sultan membuat kejutan kepada ahli qariah Masjid Mukim Gunong dengan Tuanku Sultan memandu sendiri ke masjid pada waktu Solat Asar yang kebetulan Tuanku Sultan lalu di Kampung Gunong dari Bachok, Tuanku Sultan tidak memberitahu kepada mana-mana pegawai dan imam masjid tentang kehadirannya untuk solat di masjid tersebut. Imam hanya sedar bila Tuanku Sultan bergegas pergi mengambil wudu' dan pada waktu itu kelihatan pegawai-pegawai Tuanku Sultan dan jawatankuasa masjid keresahan kerana tidak ada persediaan langsung bahkan tidak dihamparkan karpet kuning dan sejadah berwarna kuning kepadanya kerana tidak bersedia. Sungguh, sangat bersederhana Tuanku Sultan dan memahami raut wajah imam yang keresahan, Tuanku Sultan bersalam seolah-olah mahu menenangkan.

Teringat pada ungkapan Ustaz Nuruddin al-Banjari, "Jika pemimpin suka hiburan, rakyat juga begitu. Tetapi, jika pemimpin suka akan ilmu, terutama ilmu agama...rakyat juga in sha Allah begitu..."

Bertapa bertuahnya rakyat kelantan yang mempunyai seorang sultan berjiwa hamba. Bukan sahaja berjiwa hamba sesama rakyat jelata, tetapi yang utama berjiwa hamba buat Yang Maha Pencipta.

Walaupun abg long hanya menumpang dibumi Kelantan dan bukannya anak jati negeri Baginda Sultan, namun abg long berbangga kerana rakyat Kelantan punyai seorang sultan berperibadi tinggi sebegini. Sesungguhnya, rakyat Kelantan banyak beruntungan. Kalau la sultan di negeri tanah tumpah darah abg long juga sebegini tentu lagi comei dan sweet. 

Jika semua sultan yang ada dan semua PEMIMPIN melayu berjiwa hamba seperti baginda tentu rakyat bertambah sejahtera dan sudah tentu redha DIA tetap bersama untuk selamanya.

Angpa boleh baca lanjut kisah ini dan komen2 rakyat jelata seluruhnya buat baginda di SINI. SHARE la untuk renungan dan kebaikan kita bersama. Semoga ugama, kesederhanaan serta rendah diri baginda bisa terpalit buat semua. In shaa Allah

Jazakallah fiikum.

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Siti Azma hidup dalam rumah kotak

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Negara makin maju. Kejayaan pun dah banyak 'orang' kita capai....Dasar toksah cerita, kalau nak dihimpun-kumpul mau berbakul2 dasar kita dok ada. Semua itu adalah untuk kebajikan rakyat serata.

Tapi pelik gak, dalam 'orang ' kita sakan duk canang kejayaan namun masih ada lagi yang ketinggalan. Dalam pada kita mendada yang ekonomi kita teguh dipersada, warga merempat masih duk ada.

Kesian dan hiba teramat sangat bila baca keperitan hidup yang dilalui puan Siti Azma Mohd Zain, 34. Hanya rumah kotak yang menjadi tempat beliau berteduh dari panas dan hujan bersama dua anak tersayang. Rumah sentiasa digenangi air bila hujan turun akibat atap bocor. Manakala dinding rumah pula hanya diperbuat dari papan lapis terbuang. memang tidak selamat untuk diduduki.


Puan Siti Azma hidup dalam rumah kotak.

Bukan beliau pinta untuk jalani hidup sukar dan sulit sedemikian. Bukan beliau tidak berusaha. Namun, usaha beliau selama ini hanya dipandang sepi oleh 'orang-orang' yang berkenaan. 

Nanti akan ada yang kata, "Dalam kes Siti Azma kita perlu ikut prosedur".....Tapi adakah kita lupa, 'prosedur' tu kita yang cipta akan dia. Tindak bolehkah kita consider, ketepikan sementara soal prosedur dan kita pegang pada sifat kita yang berjiwa hamba. Membantu meringankan beban mereka yang memerlukan. Bukan baru beliau memohon bantuan. dah lama dah. Untuk sesetengah khalayak kita lebih timbangkan soal prosedur, sedangkan untuk mereka-mereka yang lain2 belum tentu lagi 'orang' kita guna pakai prosedur yang duk ada.

Puan Siti Azma Mohd Zain,

Kadang-kadang hidup saya benar-benar terhimpit, pernah kami terputus beras hampir seminggu. Anak-anak terpaksa menahan lapar, ada duit sedikit, kami beli sebungkus mee segera dan kongsi anak beranak.
Saya sedih apabila melihat anak kami sudah menjadi anak yatim terpaksa berhenti sekolah dan mencari pekerjaan bagi menyara kehidupan sendiri. Ibu mana yang sanggup lihat anak mereka tidak ada pelajaran, namun apakan daya, saya tidak berkemampuan
Tidak semua orang senang seperti kita. Tidak semua manusia mempunyai peluang dan ruang sepertimana kita punya.....Tidak seorang pun yang dilahirkan ke dunia ini ingin hidup berhiba. 

Ya, kita harus bersyukur dengan senang dan nikmat yang kita punya berbanding dengan apa yang insan2 seperti puan Siti Azma Mohd Zain ni ada. Namun, apakah daya usaha dan sumbang kita untuk masyarakat seperti beliau diluar sana.

Tepuk dada, tanya minda.

Untuk bacaan lanjut tentang kisah puan Siti Azma Mohd Zain angpa boleh tekan SINI.

Jazakallah fiikum


___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Bahan MBMMBI

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Apa itu MBMMBI? Dah macam no kod untuk agen KGB dengan CID CIA pula kan? Kepada yang tak tahu meh sini abg long nak bagi tahu supaya angpa yang tak tahu boleh jadi tahu. *berapa banyak tahu daaaaaaaaaaa.....^_^

MBMMBI nih singkatan bagi Memartabatkan Bahasa Malaysia dan Memperkukuhkan Penguasaan Bahasa Inggeris. Ini merupakan dasar pendidikan baru yang diterbangkan khas oleh Kementerian Pelajaran Malaysia untuk geng2 bas sekolah. Jika angpa nak tahu lebih lanjut tentang MBMMBI nih abg long sarankan angpa tanya ja lebai Google. In shaa Allah, nanti angpa dapat la pencerahan minda mengenainya.

Bahan MBMMBI. Baru ja sat2 abg long siapkan dia. Benda ni untuk diguna pakai bagi sudut yang berkenaan dengan mende alah MBMMBI. Yang tidak sewaktu dengannya memang tak boleh guna. Kepada sahabat2 yang memegang pasport keguruan boleh la terjah2 bahan ini untuk kegunaan dijalan yang sepatutnya....HiHiHi...

Lebam gak mata hazel ni (hazel la sangat) nak ngedit mende alah ni taw. Abg long angpa ni bukannya masta dalam bidang seni kreatif. Jadi, setakat nak menjahanamkan lagi seni tu ada la....HaHaHa....Well, jika angpa rasa angpa boleh guna dipersilakan culik dak kipnap mende alah yang abg long buat ni. Takpa, tak perlu bayaran lima duit pun. Yang baik dan baguih kita pakat guna sama2. Yang tak comei dan tak sweet biaq ja abg long angpa ni pulun sesorang sendirian berhad...Ahaks3!

Ini antara hasil yang abg long kerjakan dari siang bawa ke malam tadi. *sekarang dah awal pagi, masa untuk update entri.....KuiKuiKui! 

Rasa okies dan boleh guna dipersilakan culik. Sekiranya tak sweet toksah nak kutuk2 bagai dalam hati...Kat bawah ni sekadar contoh. nanti abg kasi link kat mana angpa nak culik mende alah bahan MBMMBI nih nanti. Di persilakan usya tengok yer.







Amacam? okies ke tak okies? Nak culik mende ni kat mana? Senang je tuh, sahabat boleh culik mereka di link ini Bahan MBMMBI.

Sila war-war kat seluruh pelosok negara. Supaya manfaat ini dapat kita rasai bersama. jangan kedekut. Orang kedekut Tuhan tak sayang....HiHiHi..

Jazakallah fiikum


___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Saturday, 19 January 2013

Green Book yang bernostalgia buat kita

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Baru berkesempatan bercanda di blog. Dari pagi bawa ke malam masa yang Allah SWT peruntukan buat abg long bagaikan tak mencukupi. Banyak kerja dan tugasan yang perlu disantuni dan diberesi.

Alhamdulillah, senarai nama bintang2 hati telah pun selamat di kemas kini dalam buku register yang besaq gedaq kaler hijau tu. Epik gilos la buku tu. Abg long ingat, zaman2 otai cikgu abg long depa dah guna buku ni. Masa mak dengan abah abg long sekolah dulu pun depa guna buku nih jugak rasanya. Bawa ke zaman abg long yang generasi X Y Z ni pun still guna buku kaler hijau besaq gedabak nih. Oldschool gitu...HaHaHa....pe pun, buku nih tetap punyai sentimental volume buat mereka2 yang pernah menjawat jawatan sebagai pendidik dan mereka yang pernah memegang status sebagai pelajar sekolah. Secara nostalgianya, nama2 kita semua telah dicatat dalam buku ini dan ia adalah 'sejarah' kita semua. 

Angpa pernah tengok dak buku epik pendidikan nih? Kalau tak pernah meh sini abg long kasik tengok. Abg long hanya belanja angpa yang singgah blog ni ja tau. Maybe lepaih nih boleh la angpa pi sekolah lama angpa untuk check tengok nama angpa duk kat nombor ke berapa dalam buku kaler hijau besaq gedabak nih....HiHiHi....


Nama dia Buku Kemasukan Sekolah

Dia punya saiz, lebaq satu kaki lebih dan panjang tiga kaki lebih

Esok dah boleh la abg long serah pada rerakan yang lain untuk tugasan depa pula. Lepaih nih just tunggu arahan dari boss je untuk kemas kini data dalam buku penuh nostalgia nih ke dalam aplikasi berkomputer APDM. Harap2 aplikasi APDM tu nanti tak mengetatkan jiwa abg long yang telah lunyai ni. *dua kali kerja la nih nama dia

Ingat nak pi ziarah sekolah lama la nanti. Nak pi tengok nama abg long dalam Green Book nih. Nak tengok nama abg long dalam senarai yang ke berapa riban masa daftar masuk sekolah. Ingat nak pi terjah sekolah rendah dulu la....baru orang kata betui2 mengulit kenangan sat gi....HiHiHi..

Jazakallah fiikum


___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Friday, 18 January 2013

Suami Setan Ajar Isteri Ambil Syabu

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Dunia ni dah macam2....Banyak perkara benda yang tak masuk dek akai orang dah buat sekarang ni. Dunia ini makin pelik atau manusia yang makin pelik?

Terbaru kat akhbar duk cerita bagaimana si suami yang baru mengahwini isteri tak sampai setahun duk ajaq bini kedarah syabu. Nauzubillah.....Dah tu, masa serbuan dibuat depa sedap je tidur sambil berbogel akibat lalok amik mende haram tuh. 


Sekadar Gambar Hiasan

Sepatutnya sebagai suami didik isteri ke jalan yang diredhai. Bukan menjerumuskan isteri ke jalan neraka dunia dan di 'sana'. Ingat jadi suami ni senang-lenang ka? Ingat tanggungjawab jadi suami ni macam makan kacang ja ka? Wei....jadi suami ni berat tanggungjawab dia maha benar. 

Cu angpa sahabat2 abg long sekalian pikiaq, bagaimana masa depan isteri dia kendian hari....Naya wei, sebab perangai setan si suami maka isteri dia pun terhukum sama. Angpa boleh baca SINI untuk lebih lanjut.

Kepada wanita2 diluaq sana. Teliti dan selidiki la bakal suami anda sebaik mungkin. Jangan kerana cinta sanggup anda korbankan masa depan anda untuknya. Jangan dibuta mata hati hanya kerana kasih dan sayang. Buatlah pilihan yang terbaik. Ramai lagi lelaki baik kat luaq sana yang tidak jadi taik dadah. 

Jauhi najis dadah.....Katakan TIDAK pada dadah. Anda mampu mengubahnya

Jazakallah fiikum


___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Mana satu betul?


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Huru hara jadinya bila 'sukan rakyat' seumpama bola sepak dicampuri urusannya oleh golongan bangsawan. Kehadiran mereka bukan untuk memartabatkan dan meningkatkan lagi penanda aras mutu bola sepak negara tapi sebaliknya. 

Mungkin orang kita memang selayaknya jadi bahan gelak ketawa dunia luar sana. Belum pernah dibuat dek orang komando masuk stadium semata-mata sultan nak tengok bola. Amboi ang......kemain ang na, itu sukan bukan medan perang. Lepaih tu boleh pula ang main konar baring semata-mata nak mengHALALkan sikap tak betui ang tu....


- Sekadar gambar hiasan
Abg long tengok Sultan Kelantan, Sultan Perak waima YDP Agong tengok bola pun takdak depa ni diiringi dengan komando lengkap senjata bagai. PM abg long Tok Jib tengok bola MU vs Chelsea yang lalu kat skrin besaq takdak pun komando or askaq dari Angkatan Tentera Malaysia lengkap uniform dan senjata bagai iringi beliau. Bila tengok gelagat suku sakat bendahara jadi sultan mula la abg long nak tepuk dahi ni ha...

Hanya prosedur biasa? SOP? SOP la sangat. c'mon la FAM @ Azzudin, jangan main wayang yang penuh temberang. Sekarang ni zaman maklumat dihujung jari. Toksah sangat la nak berkali kong dengan rakyat marhean. Jika kes Tan Sri Anuar Musa boleh je FAM hukum dia konon2 melanggar etika dan peraturan FIFA walaupun TSAM kritik masa tu demi meningkatkan mutu bola sepak negara. Tak kan kes komando atau JMF masuk stadium dengan lengkap bersenjata nak kata prosedur biasa gak. Rasanya dalam peraturan FIFA takdak semua ni kan? Ada eloknya FAM serta Azzudin teguq anak raja tersebut sebelum sakit bola kena sepak dinegara kita bertambah parah. Rakyat tak keliru, rakyat cuma menyampah!

Jangan kerana ianya dari kaum kerabat istana maka peraturan dan undang2 FIFA campak ntah ke mana. Undang2 dan peraturan FAM bakul sampahkan aje. Ini la payahnya bila orang istana pegang persatuan dan badan yang tak berkaitan istana, imuniti di istana depa bawa juga masuk dalam persatuan. Depa tak tau ka yang persatuan tu untuk semua termasuk rakyat marhean, sedangkan istana hanya untuk depa. Bila rakyat marhean tegur mula la guna kuasa imuniti depa. Jadi, sampai bila sukan terutamanya bola kena sepak dinegara kita nak maju dan bertaraf dunia?

Abg long bukan anti JDT atau anti Johorian. Cuma abg long utarakan apa yang abg long fikir betui.  Kalau angpa yang baca rasa tak betui apa abg long kata terpulang la pada hemat memasing. Pendapat abg long bukannya MANDATORI. Ramai juga dikalangan sahabat2 abg long dari Johor yang tidak bersetuju dengan kewujudan JDT. Mereka sakit hati bila stadium Pasir Gudang yang satu ketika dulu bergemerlapan kini suram dek tangan2 yang mencengkam. Macam mana tetiba fungsi stadium untuk pasukan yang dikenali sebagai lebah suatu ketika dulu boleh bertukar fungsinya. Angpa semua orang Johor suka ka dengan JDT? Harap pengurusan JDT dan fans JDT tidak menjadi Mat Jenin dah la yer.....Harap depa boleh tengok sejarah kewujudan JDT. Dari mana asal usul dia. Tapi, idak la ia datang dan lahir dari istana walaupun diterajui seorang anak raja yang bakal menjadi ketua agama. Sejarah itu perlu semua hadam sampai lunyai. 

Kosmo kata yang masuk stadium tu Johor Military Force. Manakala myMetro kata komando GGK. Aduhaiiiiiiiiiiiiiiiii.......kan dah bagi pening rakyat marhean macam abg long nih ha. Mana satu betul? Belum lagi dirujuk pada akhbar2 utama yang lain.....Mau ketat jiwa dibuatnya. FAM kata prosedur biasa, anak raja kata komando jaga sultan, peminat bola kena sepak kata menyampah dan meluat....orang luar kata? hmmmmm....angpa pikiaq la sendiri.




Angpa boleh baca di Kosmo Online dan myMetro untuk lebih lanjut. Apa yang abg long nampak mungkin tak sama apa yang angpa nampak.

Jika tiada tindakan kes komando @ JMF ini maka ternyata la FAM dan JDT adalah dua pertubuhan yang mempunyai imuniti istana yang sampai kiamat pun buat apa pun takpa....HaHaHa...

K.B.T 

Jazakallah fiikum



Nota Diari:
Nak tahu apa itu K.B.T? sila emel abg long.....HiHiHi
___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Segmen | Jom Tambah Follower Sebanyak Yang Mampu

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Petang2 yang cool dek ujan yang turun cenggini mula la mata mengantuk. Otak pun bisa jadi semput. No idea nak merapu meraban apa kat blog kesayangan ni. Kesayangan ke? HiHiHi....

Oleh kerana serebrum dah jadi tepu dan beku dek suasana alam yang cool bagai, maka abg long nak join segmen je la sementara menanti malam menjelma. Mana la tahu kan, kot2 ada yang sudi berukhuwahfillah dengan abg long nanti. 




Mak abg long selau pesan, "Abg....musuh jangan di cari. Bila kita berbahasa maka orang akan berbudi nanti." pesan emak senantiasa di hati.

Jadinya, meh la kita berkoyan-koyan menyertai Segmen: Jom Tambah Follower Sebanyak Yang Mampu yang di bawa khas oleh Si Cantik Sweet Nadia Farhana Ismail ini.


Photobucket

Mudah je nak join segmen ni. Just tepek banner yang gerak2 ni dalam entri lepas tu done. senang macam makan kacang kuda je. Untuk cerita lebih lanjut sila rujuk tuan tanah yang buat segmen ni dengan klik pada banner pink kaler tersebut.

Ini segmen kedua abg long join setelah abg long join segmen yang bro HH buat tempohari. Jom ukhuwahfillah ya khir..

Jazakallah fiikum

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Ibu Susuan


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Hari ni kat akhbar ada bicarakan tentang perihal seorang ibu yang sanggup memberi susu badannya kepada bayi2 lain kerana ibu asal bayi tersebut mempunyai masalah kesihatan. Tindakan beliau itu sedikit pun tidak mengharapkan balasan. Beliau lakukan semua itu atas naluri beliau sebagai seorang ibu kepada dua orang anak.

Kisah yang tercoret dalam akhbar hari ini bukan menda baru. Zaman Nabi Muhammad SAW masih bayi lagi telah terkisah kisah seperti ini. Nabi SAW masa bayi dulu pun pernah disusui oleh ibu susuan. Semua orang tahu kisah ibu susuan Nabi SAW yang bernama Halimatus Saadiah. Kalau tak tahu kisah ibu susuan Nabi SAW angpa boleh ja pi hantuk kepala angpa kat dinding yer....HiHiHi...

Orang-orang Arab dulu2 memang suka cari ibu susuan untuk bayi mereka. Cuma umat Islam kat negara kita sahaja yang jarang buat sedemikian rupa. Muktahir ni lagi la teruk, bukan setakat nak jadi ibu susuan kepada bayi orang lain. Nak menyusukan anak sendiri (walaupun tidak menghadapi masalah kesihatan) pun mereka tidak mahu. Alasannya sebab nak menjaga bentuk badan. Sengalkan para ibu yang berpendapat dan berfikiran sedemikian?. Depa ibu2 yang sengal ini tak tau ka yang menyusukan bayi akan bagi mereka kesihatan yang optima dan mengelakan depa dari kena kanser breast....Selain itu, dengan memberi susu badan sendiri hubugan kasih sayang antara ibu dan anak akan terjalin. Islam dah ajar cantik semua ni, cuma kita ja yang lalai dan alpa.



Jadi taniah la abg long ucapkan kepada puan Nurul Uyun Mazlan diatas kesanggupan beliau menderma susu beliau kepada bayi2 lain. Angpa boleh baca kisah beliau kat SINI

Jika nak baca tentang kebaikan penyusuan badan, angpa ibu-ibu boleh ke klinik bahagian ibu dan anak berhampiran. Lagi senang, angpa tanya je lebai Google. Kepada yang belum jadi ibu pun perlu amik tahu benda2 cenggini. Ilmu ni bukan time perlu je kita baru amik tahu.

Well, jadi la ibu susuan.

Kepada Si Dara diluar sana, jangan nak gatai2 derma 'susu' angpa kat teruna yang ntah apa-apa. Tak sesuai. Nak jadi ibu susuan biar la dengan jalan yang lurus, bukan jalan bengkang bengkok.....HaHaHa...

Abg long dulu masa kecik2 mak bagi minum susu badan plus susu lembu segar dari ladang cap Dumex. Rupa dia macam gambaq kat bawah nih.



Ada lagi ke susu jenama Dumex zaman sekarang ni? Sentimental betul la susu jenama ni dengan abg long...HaHaHa...angpa pula minum susu apa yer? 

Jazakallah

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

Blog Pilihan 2013 | Edisi Follower


بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Alhamdulillah, Syukran. Dah mencecah 200 sahabat pengikut blog ini. Walaupun kecil jumlahnya namun abg long syukur dan berterima kasih sangat2 kepada yang sudi menyinggah dan membaca. Lagi pun, start last year baru abg long aktif berblog semula. Sebelum ni blog ni ibarat hidup segan mati dia tak mahu...HaHaHa....Bagi abg long, yang menekan butang follower tu adalah BONUS buat blog ini. 

Segmen ini abg long buat bagi menunjukkan penghargaan buat mereka yang sudi bertandang datang dan follow blog ini.  Mungkin ada sahabat pengikut yang bertanya, "kenapa blog saya tak di review sama?". Sebetulnya abg long buat pemilihan ini berdasarkan setiap angka ratus yang genap. Contohnya 100, 200, 300....Siapa penah belajaq maths dia tau la pasai ni....HiHiHi...

Jangan pula angpa segan nak tekan butang follow tu bila tengok angka genap jauh bebeno semata-mata nak blog angpa abg long review bawah tajuk nih. Sebabnya, mungkin blog angpa akan abg long review untuk segmen Blog Pilihan | Edisi Jejari Suka Menconteng dan Blog Pilihan | Edisi Blog Baru

Tapi kan, lagi comei jika angpa tekan butang follow semata2 untuk ukhuwah fillah dan bukannya atas sebab2 tertentu yang tidak sweet.

Untuk edisi kali ini follower yang bertuah ialah Yanti Rosdi. Beliau adalah penyinggah yang sudi tekan butang follow yang ke-200.



Tapi sayang seribu kali sayang, abg long tak dapat nak highlight blog beliau kat sini di sebabkan tiada url blog yang tertera. Mungkin beliau masih baru lagi di arena blog ini, atau mungkin juga beliau inginkan privacy....mungkin.....mungkin la kan...Kepada beliau, sekiranya ada blog harap dapat link kan url blog beliau kepada abg long dengan kadar kelajuan cahaya...HiHiHi..

Kepada sahabat-sahabat yang ingin serta mahu berukhuwah dengan beliau boleh la klik di Yanti Rosdi

Jazakallah fiikum.

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.