AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Wednesday, 31 October 2012

Jika dah memang bukan hak kita

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Sesungguhnya kuasa Allah itu hebat maha benar. Dia boleh mengagalkan segala perancangan hambanya jika Dia berkehendak akannya. Tiada siapa mampu menghalang, tiada benda di dunia ini mampu mengatasi segala perancangan Dia. Bak kata bijak pandai, "Kita hanya mampu merancang, Allah SWT juga yang menentukan segalanya." 

Hari ini Dia telah menzahirkan kekuasaannya pada aku, rintihan dan pengaduan aku kepada Dia didengari. Rasa terkilan yang mengusik relung hati sebelum ini Dia tuntasi dan hadami. Itu baru sedikit acahan yang Dia beri. Sekadar peringatan untuk aku, kamu dan mereka-mereka yang berakal agar tidak leka dan alpa dengan kekuasaanNYA. Dia ingin menyedarkan kita semua....Ya, itu sudah semestinya.

Sesuatu yang bukan hak kita mana mungkin untuk kita memilikinya. Jikalau kita berusaha sekuat mana sekalipun, andai Dia tidak mengizinkan, tak akan kita mampu ke atas sesuatu itu. Jika dah memang bukan hak kita.......Bukankah janji dia pasti? Jadi, mengapa perlu kita mengingkari?

Aku tidak salahkan kamu, dia dan mereka dengan rasa yang aku punyai. Semua itu mengajari aku untuk lebih mengenal diri, supaya kelak dalam menghayun derap langkah aku lebih berhati-hati.  Supaya aku tidak membuat penilaian lompang ke atas sosok tubuh insan......Rambut mungkin sama hitam, namun hati kita tetap lain. 

Peristiwa semalam mengajari aku dan kamu tentang hakikat kehidupan dan kekuasaan Tuhan. Hak aku bukan hak kamu dan hak kamu bukan hak aku......HAK kita adalah kepunyaan Dia. Hanya Dia sahaja berhak ke atas segalanya. 

Teringat orang lama-lama selalu berpesan, "Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran." Jadikanlah peristiwa itu pedoman buat kita bersama dalam melayari hidup di hari depan. 


Arwah guru aku pernah berpesan, "Ingatlah Allah disetiap perkiraan langkah kamu." Pesan arwah ku ingat selalu.


- Tabahkan hati sahabat. Pada Dia kita berserah diri


Wallahualam

Barakallah fiikum

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.