AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Monday, 10 September 2012

Mengapa Ummah Berpecah? | Dr. Hassan Ali kena sindir dengan Dr.MAZA dalam TV Al-Hijrah

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة



Hari tu abg long tak sempat nak tonton diskusi program bual bicara di stesen TV Al-Hijrah yang membawa tajuk MENGAPA UMMAH BERPECAH?. Panel jemputan Dr. MAZA bekas mufti Perlis dan Dr. Hassan Ali bekas Ahli Pas (sekarang Presiden beras JATI....Opppssss! bukan eerk? ). Tadi godek2 youtube untuk cari segmen ni ha. Alhamdulillah, ada pun rancangan dia. 

Angpa dah tengok? Apa, belum? Angpa ni, kalau K-pop Oppa Gangnam yang jahanam style tu laju ja angpa search na, kalau bab2 ilmu ni liat macam sekerap getah ja angpa nak terjah. Piat telinga baru tau. 

Kalau angpa nak tengok, abg long ada tepek link bidio dia kat bawah entri ni ha. Nanti angpa klik tengok na, lepas tu fikir dan amalkan.

Dalam bual bicara ni abg long rasa cara lontaran idea Dr.MAZA adalah yang terbaik. Terkedu dan terkasima Dr. Hassan Ali JATI dibuatnya. Siap kena sindir lagi. (tapi, abg long rasa bukan niat Dr.MAZA nak menyindir, cuma sekadar memberi contoh dan perbandingan agar sesuatu perkara itu lebih clean dan clear....Ha Ha Ha!!!)

Dr. MAZA
Menurut Dr.MAZA, beliau hairan kenapa di Malaysia ini masih ada yang perjuangkan Islam mengikut bangsa. Kalau Dr.MAZA hairan, abg long ang ni lagi la rasa  hairan, pelik dan ajaib dengan sekerat orang melayu kita yang konon2 perjuangkan islam, tapi perjuangan mereka dalam kotak kefahaman bangsa-sempit pemikiran. Sedangkan, agama Islam adalah bukan hak eksklusif bangsa Melayu. Agama Islam adalah universal, tanpa sempadan dan boleh di anuti oleh semua bangsa. 

Sebab tu la kot, dalam konteks Malaysia ni ha, kegagalan penyebaran agama Islam dikalangan bukan Melayu BUKAN kerana mereka takut dengan islam TETAPI kerana Melayu menganggap Islam adalah hak eksklusif bangsa Melayu itu sendiri. Adoiiiiiiiiiiiiyaaaaaaaaaa!!!

Kepada golongan yang diperkatakan oleh Dr.MAZA tu, abg long rasa elok depa cuba tengok dan study comel2 sirah nabi bagaimana nabi memperjuangkan islam. Nabi tak angkat pun bangsa, tapi yang nabi angkat adalah agama (islam). 

- Dr. Hassan Ali
Cuma ayat Dr.Hassan tentang ahli politik dewasa ini, bukan berjuang utk rakyat tapi untuk tembolok sendiri amat2 la abg long persetujui. Walau pun tidak semua ahli politik sedemikian tetapi 99 peratus adalah begitu.

Angpa rasa la kan, Dr.Hassan ni ahli politik yang 99 peratus tu ka atau yang 1 peratus? Angpa pikiaq la sendiri na.....

Barakallah fiikum.

NotaDiari:
Angpa boleh juga terjah SINI untuk menonton.
____________________________
Sahabat mungkin juga suka baca:
___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.