AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Saturday, 11 August 2012

Malang Tidak Berbau

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Tadi seusai solat terawih lepak kat wakaf jap. Lepas tu ada la seorang hamba Allah yg dlm perjalanan dari kelantan ke Kuantan sggh utk solat isyak bersama familinya. Beliau bagi tahu berlaku satu kemalangan berdekatan simpang nak menghala ke Kerteh melalui jalan Jerangau-Jabor. Tanpa membuang karan abg long terus bergegas ke tempat kejadian.

Masa abg long baru sampai ditempat kejadian, polis peronda dan pegawai penyiasat dari balai trafik Sg.Emas serta track penunda juga baru tiba. Duk tgh tarik kereta yang terbabas naik ke atas serta memberi rawatan kepada mangsa yg terlibat.

Sempat la abg long menemuramah mangsa beberapa soalan. Nak tanya lebih2 kesian gak tgk keadaan beliau yg masih dlm trauma dan terkezut bagai. Mengikut apa yg beliau ceritakan, beliau dari Kolumpo menuju ke Kuala terengganu. Ketika kejadian tersebut berlaku sudah hampir dgn waktu berbuka puasa. Masa tu jalan mmg clean and clear. Beliau lalu memecut kereta Honda City beliau dgn harapan sempat sampai di hentian rehat Muktafi Bilal Shah utk berbuka. Namun malang tidak berbau (kalau malang ni berbau mcm kentut gerenti dpt elak kot..hihihi), tahu2 beliau dah berada dalam gaung yg mempunyai kedalaman 10 meter bersama kereta kesayangan. 

Tanpa berlengah, dengan kudrat yg ada serta kesakitan yg melanda beliau sekuat tenaga menendang cermin hadapan kereta utk menyelamatkan diri memandangkan air mulai masuk ke bahagian dalam kereta. Cuba angpa bayangkan berapa punya lama beliau berada kat bawah sana sehingga bantuan tiba.

Walaupun kereta beliau remuk dan jahanam teruk tapi alhamdulillah coz beliau hanya mengalami luka di kepala serta lebam2 di badan. Beliau telah diberi rawatan oleh pasukan paramediks Sg.Emas. Abg long cuma tlg keluarkan barang2 beliau dari kenderaan masukkan ke dalam kereta pegawai penyiasat. Juga tlg amik gambaq kejadian tersebut utk di tepek dlm blos abg long...^^

Abg long tabik spring kat pegawai penyiasat tadi coz sudi  utk hantar budak lelaki tersebut ke Kuala Terengganu. Jadi, angpa jgn pikiaq bhw semua polis tak berperikemanusiaan dan perasuah. Dalam ramai2 anggota polis mungkin 99 peratus ja yg rasuah....Y(~__^)Y no war.

Kepada rakan sahabat sekalian yg akan pulang berhari raya nnt, abg long harap pandulah kenderaan angpa pelan2 serta patuhilah papan tanda jalan. Jangan la merempit sesuka suki kerana maut sentiasa menanti. Kalau kepenatan, take time utk berehat sebelum menyambung semula pemanduan. Sebelum pulang tu sila pastikan kenderaan angpa dah di hantar ke pusat servis terlebih dahulu. Elakkan juga memandu lewat malam. Semua langkah2 ini perlu utk mengelakkan kejadian malang tidak berbau. 

Gambaq2 yg sempat abg long snap tadi.

Bahagian depan remuk abis

Bahagian belakang pun teruk gak

Geng track penunda tgh buat kerja mereka

Bahagian dalam kenderaan. Air bag pecah, siap ada ayaq ag dalam tu

Bahagia depan dan sisi hancus

Angpa nampak tak apa yg ada dalam gambaq ni?
Kalau abg long ejen insurans abg long kira kati dah kereta ni. Tidak dapat nak diselamatkan lagi.

NotaDiari:
Harap maaf. Visual kurang memuaskan coz amik pkai hp nokia N70 je. Selalu nk pi mna2 'buah hati' sentiasa bersama.


"PANDU CERMAT, ingatlah hutang keliling pinggang"

___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.