AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Wednesday, 8 August 2012

Alhamdulillah....Rezeki Allah Sesungguhnya Melata

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة

Hai Si ensem dan Si comel (sambil melambai2 kn tangan)

Alhamdulillah, hari ni abg long di murahkan rezeki lagi. Tadi petang dapat jemputan ke majlis berbuka puasa bersama2 komuniti Ladang Sungai Emas. Sejak transfer ke sini, dapat la merasai meriahnya menyambut Ramadhan Kareem. Bukan kat tempat lama tak meriah, cuma kat sini lagi meriah suasananya. Esok ada lagi jemputan, majlis berbuka puasa bersama komuniti Ladang Tebak. Tapi dalam dua lagi sama ada nak pi atau tak. Al-maklum la, esok kan dah hari khamis. Jadi, faham2 aje la ye......hihihi...^^

Bersama geng2 bujang tak senang yg lain kami berombongan cik kiah (org puan jgn mrh ye abg long pinjam taline CIK KIAH tuh...hihihi...) ke Ladang Sungai Emas td. Kekenyangan kami berbuka, macam2 lauk pauk ada. Warganya juga peramah, jelas kemesraan asli di wajah2 mereka tika menyambut kedatangan kami tadi. Budaya menghargai dan respect kpd golongan ilmuan masih tebal mereka amalkan. Mudah2an anggapan sedemikian berterusan sepanjang zaman. InsyaAllah....

Sejak transfer mai duk ladang di sebuah kawasan pedalaman ni murah rezeki abg long (time bulan pose). Last week pun sampai tiga majlis berbuka dalam satu hari. Nasib baik la abg long pandai buat pilihan, kalau tidak....mahunya jadi seperti lebai malang....ahaks3....

Untuk sahabat2 abg long, suka la abg long nak pesan kat angpa semua (walaupun angpa dah taw). Sahabat2, sesungguhnya banyak fadhilat dan kebaikkan menjamu orang berbuka puasa ni. Tak kisah walaupun hanya dengan sebiji tamar. Besar pahalanya taw....besarrrrrrrrrr punyerrrrrr!!!...hihihi.....Nak dapat pahala ni bkn susah, nak dapat bala pun bknnya payah.....betui tak sahabat2?. Jadi, sementara ramadhan masih lagi berbaki apa kata kita pakat2 cari pahala dgn berbuat kebajikan. Tapi, bukan sahaja di bulan ramadahan kita beramal ye sahabat2. kena la maintain walaupun selepas ramadhan taw. Baru comel.....^^
Daripada Zaid bin Khalid al-]uhani RA daripada Rasulullah SAW sabdanya:

“Sesiapa yang menjamu makanan berbuka kepada orang yang berpuasa, maka dia akan memperolehi pahala seperti pahala orang yang berpuasa itu tanpa dikurangi sedikit pun pahala orang yang berpuasa itu.”


(Hadis riwayat Imam Tirmidzi bertaraf hadis hasan shahih)
Daripada Ummu Umarah al-Ansariyah RA bahawasanya Rasulullah SAW masuk di tempatnya, lalu dihidangkan sesuatu makanan kepada Baginda SAW. Kemudian Rasulullah SAW bersabda: “Makanlah!” Ummu Umarah berkata: “Sesungguhnya saya berpuasa.” Rasulullah s.a.w. lalu bersabda: “Sesungguhnya orang yang berpuasa itu dimohonkan kerahmatan oleh para malaikat apabila ada orang yang makan makanan di sisinya – yakni di tempatnya orang yang berpuasa tadi, sehingga mereka selesai.” Mungkin maksud Rasulullah SAW : “Sampai orang itu kenyang.”

(Hadis riwayat Imam Tirmidzi bertaraf hadis hasan)
Daripada Anas RA bahwasanya Nabi SAW datang kepada Sa’ad bin Ubadah RA lalu Sa’ad menghidangkan roti dan minyak. Kemudian Baginda SAW pun makan. Setelah selesai Baginda SAW mengucapkan doa:

Maksudnya: “Orang yang berpuasa telah berbuka di tempatmu dan orang yang berbakti telah makan makananmu dan para malaikat memohonkan kerahmatan atasmu.”


Hadis riwayat Imam Abu Dawud dengan isnad sahih
Abg long nak la ucapkan berkoyan2 ucapan ribuan terima kasih kepada komuniti Ladang Sungai Emas yg sudi menjemput abg long dan rakan2 abg long memeriahkan majlis berbuka petang tadi. Terima kasih daun keladi, jangan serik jemput kami lagi kendian hari....hihihi....^^


Gambaq ni tak berkaitan pun dengan majlis berbuka tadi. Ni majlis semalam. Suka suki  ati abg long tampal gambaq ni coz nak habaq kat sahabat2 bahawa dengan depa berdua ni la abg long buat rombongan cik kiah ptg td. Ada lagi yg len tapi gambaq depa x dak la plak.
Well, ensem tak?
Tgk la dgn sapa depa berkawan.
Dgn i kan??
hahaha!!
___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.” 
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.