AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Wednesday, 28 March 2012

Karangan Biografi Seekor Biri2

بِسْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة


Gurgurlz Si Anak Bebiri
Ini anak membiri saya. Nama beliau gugurlz. Nama betul beliau mengikut ic Semah Bedah binti Mat Piah Dol. Beliau telah dilahirkan oleh emak beliau pada 14 Februari 2012, jam 10:35am (waktu malaysia). 

Hobi beliau ialah bermain lompat-lompat sambil membunyikan "mbeekk...mbeekkk...mbeekkk". Makanan kegemaran beliau ialah rumput yang segar dan dedaun yang berwarna green. Beliau gemar minum susu segar ibu beliau yang lemak berkrim dan bebas kolestrol. Sesungguhnya susu ibu adalah sumber terbaik yang dianugerah Tuhan untuk pengembangan minda bayi serta imun antibody bayi bagi melawan bakteria-bakteria yang bergerak secara rawak dalam atmosfera bumi.

Pada masa lapang, beliau suka bermain polis sentri bersama rakan-rakan sebaya. Apabila ada rakan yang mengalami kesusahan, beliau tidak segan silu menghulurkan pertolongan. Beliau seekor biri-biri yang berbudi bahasa.

Best Freinds Forever
Beliau seekor biri-biri yang sangat prihatin terhadap kesihatan dan kesejahteraan bumi. Beliau tidak gemar pada orang yang merokok. Beliau juga sangat sedih bila mengetahui loji nuklear Lynas akan di bina. Beliau sangat cinta akan alam sekitar. Antara cerita yang beliau gemari ialah cerita ultraman Gina, beliau selalu mengambarkan beliau adalah seekor ultraman dari kalangan bangsa biri-biri yang hebat wujud untuk menyelamatkan bumi.

Beliau juga seekor biri-biri yang genius. Apabila hari hujan, beliau cepat-cepat akan menyelamatkan diri beliau dari kebasahan. Bagi beliau, bermain hujan boleh menyebabkan penyakit selesema burung. Keluarga beliau miskin, sukar untuk membawa beliau ke klinik sekiranya beliau jatuh sakit. Beliau masih ingat lagi nasihat doktor haiwan dari jabatan vaterina, "sesungguhnya mencegah itu lebih baik dari berubat". pesanan itu sentiasa terpahat jitu di pankreas beliau sejak dari dulu, kini dan selamanya.

Semah Bedah tengah berposing maut di depan villa familinya
Beliau seekor anak yang taat dan menghormati kedua orang tuanya. apabila ibu bapa memanggil, dengan sepantas gaban beliau akan berlari mendekati ibu bapa beliau sambil mengucapkan salam dalam bahasa biri-biri.

Gaya goatwalk bakal super model terunggul
Setiap malam beliau akan tidur di sebelah ibu beliau, beliau sangat sayang akan ibu beliau. Beliau bercita-cita untuk menjadi seekor biri-biri yang ayu dan comel apabila dewasa kelak.

Beliau berharap beliau boleh hidup dengan sihat dan gembira selama-lamanya.

Nama: Mat Tiub Bin Beskal
Tahun: 6 Bijaksini


___________________________________________________________
Aku bukanlah yang terbaik di kalangan kamu. Jika kamu dapati aku berada di atas kebenaran, maka ikutilah (bantulah) aku. Dan jika kamu dapati aku berada di atas kebatilan, maka perbetulkanlah (halangilah) aku.”
-Saidina Abu Bakar as Siddiq-

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.