AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Sunday, 15 January 2012

Menangani Tekanan Perasan Dengan Bijaksana


Assalamualaikum bt semua followers sekalian. Apa khbr anda smua?? Mcm mna perjalanan tahun baru 2012 yg baru menginjak angka 15 arini?? harap anda smua sukses dlm lapangan yg anda ceburi. Rasanya bl0m tlambat lg utk  teman mgucapkan SELAMAT TAHUN BARU 2012 utk kalian. sdh lama kita tdk bersua bicara di sini kan.....dh nek sesawang dh bl0g teman yg x semegah mna nye ni. Teman bkn apa, cb0k beben0 abiskn msa bcuti ujung thn lps. Ghasenyer thn lps waktu cuti teman byk diabiskn dlm keta, asyik drive ke sna ke sni. 

well, arini teman ada nk bkongsi inf0 dgn mike2 smua ttg perasaan yg tertekan. Idea ni teman dpt bila mana kwn teman tetibe sj jd stess giler babas, mgamuk mgalahkn Bandi Amuk, meracau-merawan x tentu hala bape kilometer batu nautika.... smuanye sbb TEKANAN PERASAAN. Mnurut  tok2 perawi yg mgisahkan kisah yg x bape teman nk amik kisah pd awalannya adalah di sbb kn ptukaran Si Polan bkenaan tidak diluluskan. Abis seisi umah di campaknya keluar, seb bek la Si Polan bkenaan tdk mecampakkan diri sdiri keluar umah gak, law x haru gerenti biru. Al-kisah, teman dgr khbr angin yg btiup sepoi2 base dia skrg tgh check in at hospital utk checking dia pnya mental. 

Di short kn story, pe kata sesame ler kita baca n3 teman yg tkini utk thn 2012 ini. Moga2 kita2 smua tdk ada yg keketatan dan ketaklaratan.


Tekanan Perasaan 
Tekanan perasaan merupakan satu keadaan yang boleh menyebabkan seseoraang itu merasa gelisah, bimbang, kecewa, susah hati dan seumpamanya. 


  • Bagaimana Tekanan Perasaan Mempengaruhi kehidupan Kita?
  1. Tekanan perasaan yang sederhana adalah baik dan membuat kita sentiasa cergas dan bermotivasi. Keadaan sedemikian tegar menjadikan kita seorang individu yang berdaya saing dan produktif.
  2. Tekanan perasaan yang berlebihan mengakibatkan perasaan bimbang, ketakutan dan tertekan akan melingkari alur kehidupan kita sepanjang waktu berdetik. Fenomena ini boleh menyebabkan kehidupan yang kita lalui tidak ada lagi warna-warni.

  • Tangani Tekanan Perasaan Dengan Bijaksana
Oleh itu, kita hendaklah realistik dalam menentukan matlamat kita
  1. Lebihkan amal ibadat, sentiasa redha dan berserah kepada Allah swt
  2. Bijak mengatur soal-soal kewangan. Amalkan perbelanjaan berhemah dan elakkan dari berhutang
  3. Belajar mengatakan TIDAK kepada tugasan yang tidak mampu dan tidak boleh dibuat
  4. Gembirakan hati semasa kesulitan. 
  5. Rancang kerja dengan teliti. Elakkan membuat kerja last minute.
  6. Berkongsi masalah dengan keluarga atau sahabat yang boleh dipercayai.

  • Tanda-tanda Tekanan Perasaan
  1. Sakit kepala keterlaluan
  2. Hilang selera makan
  3. kelesuan dan kemurungan
  4. Cepat marah
  5. Gangguan tidur malam - gelisah dan resah
  • Punca Tekanan Perasaan
  1. Masalah dalam pekerjaan
  2. Masalah dalam pembelajaran
  3. Masalah kewangan
  4. Masalah kekeluargaan
  5. Masalah percintaan
  6. Masalah kemasyarakatan

  • Tips-tips berguna
  1. Solat yang sempurna
  2. Belajar untuk beristirehat
  3. Tidur dengan secukupnya
  4. Selalu bersenam dan beriadah
  5. Makan secara sihat
  6. Elakkan merokok dan mengambil minuman beralkohol

Nota:
Setiap dari kita tidak lari dari mengalami tekanan perasaan. Cuma yang membezakannya ialah keadaan yang kita tempuhi dan cara bagaimana kita menghadapi tekanan tersebut. Oleh itu, buat sahabat-sahabat yang saya sayang ketat-ketat, elakkan diri kita dari menjadi mangsa TEKANAN PERASAAN. Sila dapatkan nasihat pakar jika anda tidak berupaya menghadapi masalah. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.