AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Wednesday, 1 December 2010

Petrol 0h Petrol
























HARGA PETROL NAIK LAGI

Harga petrol RON97 naik RM0.15 berkuatkuasa hari ini menjadikan harganya RM2.30. Sebulan yg lepas, 2 hari sbelum PRK Batu Sapi dan PRK Galas ia telah di naikkan sebanyak RM0.05. Taniah buat rakyat Malaysia amnya dan khususnya kpd para pdokong UMNO-BN. Slogan "1 Malaysia: Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan" benar2 dipratikkan oleh kerajaan 'Juara Rakyat'.

Sambil2 bsarapan bsama dgn pakcik2 di warung aku msg kwn2 aku yg duk mlata di kolumpo dan johor ttg berita 'panas' di pagi rabu yg dingin dek ujan yg x benti2. Aku bgt diaowg, inilah bahananya kalau perompak mjadi pmimpin negara.

Kawan aku yg duk kat kolumpo reply msg yg aku hantar, antara msgnye bbunyi begini; "relaks la bro....baru naik 15 sen. x kan nk kecoh2 kot. 15sen apalah sangat". Aku taw itu jwpn yg akan beliau beri sbb beliau seowg yg mmg kuat daki parti blambangkn keris (mercu tanda ketuanan melayu) dulu, kini dan selamanya. Itu apa yg beliau kata tetapi bila bsembang dgn pakcik2 di warung td sambil layan kopi panas dan nasi berlauk mmg ada nada kesal+cuak+terkilan dgn pkhbrn yg mjadi santapan halwa telinga mereka td.
Walaupun mereka tdk mggunakan petrol RON97 utk mghidupkn motor2 kapcai serta kereta 'antik' mereka yg berusia puluhan tahun yg badan kereta mgerutu mcm katak puru, akan tetapi yg menjadikan mereka keluh kesah adalah kelangsungan idup mereka di hari2 mdatang. Harga barangan kperluan pasti akan mningkat mdadak sdgkn kuasa membeli mereka adalah terhad.

Mmg tdk dinafikan keluh kesah pakcik2 tsebut ada kbenarannya, mereka tdk bkerja di opis2 bhawa dingin, mereka tdk memakai blazer serta tali leher yg mahal2....tdk juga memandu motorsikal enjin bkuasa tinggi serta memiliki kereta besar2 yg bjenama luar negara, mereka hnya mlakukn rutin harian sbagai petani, pnoreh getah dan kerja2 kampung seadanya. Income mereka bkn sperti org2 yg makan gaji baik di sektor kerajaan mahupun swasta yg cukup bulan cucuk kad maka boleh keluarkan duit. Dalam keadaan musim tengkujuh yg tiba kini mnambahkan kegundahan pakcik2 tersebut....sudah tentu pokok getah akan dicutikan dari pisau toreh, bagi mereka yg memiliki bendang padi wlpn skrg musim menuai namun berapa hinggit sgt pdapatn mereka bila jual padi basah kepada BERNAS atau pgilang. Perkhabaran kenaikan harga petrol hari ini btl2 menyentap kedamaian mereka dalam mgharungi musim tengkujuh yg ntah bila bkesudahan ini. Semoga Allah swt mberi kekuatan iman dan akal buat pakcik2 td dlm mgharungi kpayahn yg bakal btandang datang di kemudian hari.

15 sen mgkn tdk bernilai bagi aku dan kamu (yg mbaca artikel ini). Namun begitu, bagi rakyat yg idupnya ibarat kais pagi makan petang, kais petang makan malam 1sen pun amat berharga dan bernilai bagi mereka.

Jadi, kepada rakan2 yg reply msg "15sen apalah sangat" tolonglah muhasabah diri.....dan Lu pikir la sendiri......selamat beramal..........


Sharing is caring....(◕‿◕)☆ ™ 
Terima kasih kerana sudi membaca

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.