AMARAN!!

BLOG Ini Mungkin Menyebabkan Ketagihan Yang Melampau. Bahan Yang Dipaparkan Mungkin Menganggu Jiwa Raga. Sebarang Salah Anggap, Kecederaan Minda Atau Komplikasi Pada Otak Disebabkan Blog Ini Adalah Tidak Dipertanggungjawabkan. Bagi Kanak² Di Bawah Umur, Disarankan Anda Melayari Dengan Ditemani Orang Yang Lebih Dewasa Bagi Mengelakkan Anda Mengalami Sindrom Parkison. (◕‿◕)☆ ™

RAMUAN BLOG - Diari, Tips, Tutorial, Petua, Photo, Cerita, Kesihatan, Pendidikan, Isu Semasa, Sukan, Politik, Info Am & SEKS.

Diari Join Me | You Are My Friends

Monday, 3 May 2010

Mencintai atau Memerlukan

سْــــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم
السّلا م عليکم ورحمةالله وبرکة 

"Allah tidak beri apa yang kita mahu tetapi DIA beri apa yang kita perlu" 


Cinta : Mengikut kamus dewan edisi 4; muka surat:280; perasaan atau berperasaan sangat sayang kepada (negara, orang tua, kebebasan, flora, fauna dll...pengertiannya sgt universal.

Mencintai : Mengasihi, menaruh cinta pada 'sesuatu' dan sgt inginkan dicintai; mengharapkan, memerlukan.

Memerlukan : Menjadikan perlu, mewajibkan, menghajatkan (sangat-sangat), membuat sesuatu kerana memikir lebih perlu daripada perkara yang lain.

Rumus : Mencintai hanyalah satu perasaan dimana kita hanya ingin/mahu mengasihi dan dikasihi semata-mata, kita mungkin betah untuk bersama ketika gembira-suka-bahagia sahaja,kita hanya menerima yang indah cuma darinya, hanya perlukan kemanisan dalam sesuatu perhubungan, sedangkan apabila keindahan dan kemanisan itu makin berkurangan maka kita akan berubah arah, tegar memutar kompas ke 360 darjah. Manakala Memerlukan pula, lebih kepada satu keinginan pada sesuatu yang ianya amat penting buat kita, tidak kira dalam apa jua suasana, baik atau buruk....bahagia atau berduka....'sesuatu' yang kita ingini itu akan sentiasa bersama. 'sesuatu' itu adalah lebih penting dari segalanya buat kita. Kita amat berharap agar 'sesuatu' itu ada kala gembira-sedih, bahagia-kecewa dan sebagainya....Walaupun tanpa kita mengharap akan kehadirannya, 'sesuatu’ itu tetap betah bersama dengan kita dalam apa keadaan yang kita ada. Bermakna kita menerima akannya tanpa syarat, kekurangan dan kelemahan yang ada padanya kita jadikan ia satu kelebihan....kelebihannya pula kita jadikan ia sebagai satu anugerah indah buat kehidupan.....Oleh itu, kita akan menjadi penerima yang redha akan ketentuanNYA.......Walaupun tiada sekelumit rasa mencintai, namun bukankah perasaan cinta itu boleh disemai, dibajai dan disirami lantas tumbuh ia menjadi pepohon cinta yang rendang dan lebat berbuah.....bersyukur dengan apa yang Tuhan bagi adalah kunci...

Shakespears pernah berkata:
"Memburu cinta memang baik, tetapi menerima cinta yang datang tanpa diburu adalah lebih baik"

No comments:

Post a Comment

Dipersilakan dengan segala hormatnya untuk memberi sepatah dua kata di ruangan komen yang comei dan cool ini. Sesungguhnya komen sahabat2 adalah makanan ruji bagi seorang blogger selain ayam kentaki.

Sebarang komen adalah dibawah tanggungjawab sendirian berhad tukang komen. Sila amalkan prinsip ke-5 rukun negara ketika nak merapu-meraban di ruangan ini.

"MAJULAH BLOG UNTUK MALAYSIA"

Sekian.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Google+ Followers

Diari best sepanjang zaman

DIARI PERINGATAN

Sebarang aktiviti mengcopy paste hasil contengan di blog ini adalah diHARAMkan sama sekali. Seelok dan sebestnya korang LINK kan aje entri yang pankreas korang berkenan. Tuan Punya Blog rasa itu lagi comel serta menunjukkan korang sememangnya mengamalkan prinsip ke-5 rukun negara.

TAPI, jikalau korang nak juga mencopy paste apalah daya Tuan Punya Blog untuk menghalang. Harap korang boleh creditkan atas nama blog ini.

Bukan Tuan Punya Blog mintak pendapatan dan credit telefon korang pun kan.....So, korang hormati HAK Tuan Punya Blog sebagai tuan tanah. Maka Tuan Punya Blog hargai usaha murni korang.

Teringat pesan orang lama, "Orang berbudi, Kita berbahasa..... Orang memberi, Kita merasa".

Semua gambar dalam ni adalah hak milik Tuan Punya Blog dan selainnya adalah dari google images.

Pandangan, penulisan dan omogan Tuan Punya Blog adalah bolok semata-mata, tiada kaitan dengan blog-blog yang lain kecuali dinyatakan dan diletakkan nama pemiliknya. Semuanya bersifat subjektif dan bukannya MANDATORI. Sebarang salah anggap atau kerosakkan disebabkan blog ini adalah di bawah tanggungjawab pembaca sendiri.

Komen+saran+kritik+bolok atau nak send bolok emelkan ke amiraimanakashah@yahoo.com


Terima kasih dan selamat menyebarkan ilmu.